Stát striktně určil noční klid, v Meziříčí může mít výjimku šest akcí

IMG 7995Zastupitelstvo se na svém zářijovém zasedání bude zabývat novou vyhláškou o nočním klidu. Její návrh už schválila městská rada. Vyhláška stanovuje zkrácený noční klid pro nejvýznamnější akce ve městě.

Nová legislativa totiž obcím sebrala možnost pružně stanovovat prodloužení "večerky" pro venkovní akce na svém území. Podle nového zákona je totiž striktně stanovený noční klid od 22.00 do 6.00. Pokud města a obce chtějí pro nějaké akce změnu, musejí tyto akce taxativně vyjmenovat v obecně závazné vyhlášce. Dosud to přitom bylo tak, že výjimky mohla povolit pružně městská rada.

Zastupitelstvo bude mít na stole vyhlášku s výjimkami pro akce Muzikanti dětem, Fajtfest, Kinematograf bratří Čadíků, Vícegenerační zábava pod lipami, oslavy Silvestra a Čtyři klíče k velkomeziříčské bráně. Podle starosty Radovana Necida jde o nejvýznamnější akce ve městě. "I v minulosti měly tyto akce výjimku udělovanou městskou radou. Naopak nejrůznějším párty na zahrádkách provozoven se zkrácená doba nočního klidu neudělovala, už proto, že je třeba najít kompromis mezi přáním lidí, kteří se chtějí bavit a přáním lidí, kteří se chtějí vyspat. Myslím, že šest akcí v roce je přijatelných," řekl starosta Radovan Necid.

Nový zákon, který bude platit od října, počítá i s pokutami - organizátorům akce, kteří neskončí do 22.00 hrozí až pětitisícová sankce. "Osobně jsem z takového utahování pravidel rozčarován. Stát obcím sebral možnost regulovat noční klid pružně a zároveň plošně zavedl něco divného. V krajním případě totiž může zákon znamenat i to, že kombinace úplně normální letní grilovačky na zahradě, pomstychtivého souseda a horlivé policie bude znamenat malér," řekl Necid.  

-red-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.