Kraj Vysočina vyplatí první dotace za vyměněné kotle

kotlik ilustracni fotoJeště do konce tohoto týdne odešle Kraj Vysočina první platby za realizované výměny kotlů v rámci tzv. Kotlíkových dotací. „Platby pro prvních 20 žadatelů zatím v celkové výši cca 2 milióny korun je možné odeslat díky rychlé administraci ze strany domácností. Ve většině případů jde o proplacení osazení kombinovaných kotlů bez nutnosti mikroopatření,“ uvedl radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Zdeněk Chlád. V Kraji Vysočina dosáhlo na první kotlíkové dotace 2050 žadatelů. V řádném termínu smlouvu podepsalo 99% z nich.

V současné době má tým krajských administrátorů provedenou formální kontrolu všech schválených žádostí a dokončeno je i kolečko podpisové agendy. Vygenerován je také vzorek 5% žadatelů. Minimálně u nich proběhne kontrola také fyzicky. „O fyzické kontrole přímo u instalovaného kotle jsou konkrétní domácnosti předem informovány. První kontroly byly absolvovány na přelomu června a července a předcházely právě připravovaným platbám,“ informoval Zdeněk Chlád s tím, že všichni kontrolovaní příjemci kontrolou prošli bez problémů.

Cílem dotačního titulu je snížení emisí z lokálního vytápění domácností v Kraji Vysočina prostřednictvím výměny stávajících kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním v rodinných domech za nové nízkoemisní zdroje. Lidé mohou vyměnit svůj stávající kotel na pevná paliva s ručním přikládáním, a to za kotle na pevná paliva, plynové kondenzační kotle a tepelná čerpadla. Instalace nového zdroje vytápění může být spojena také s instalací solárně termických soustav pro přitápění nebo přípravu teplé vody a tzv. „mikro“ energetickými opatřeními.

V Kraji Vysočina se kotlíkové dotace v roce 2016 rozdělují poprvé v historii.

-kv-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.