Náhrobek rodiny Kallabovy bude opraven do září

P1207358Akademický sochař Vlasta Douša z Nemotic bude letošní léto trávit na velkomeziříčském hřbitově na Moráni. Bude to právě on, kdo bude restaurovat náhrobek rodiny Kallabovy. Termín dokončení prací je stanoven nejpozději na 30. září 2024.


Práce na náhrobku přijdou na 323 675 korun. Polovina nákladů bude uhrazena z dotace z Fondu Vysočiny. „Přispěje nám i Nové Město na Moravě, které se tak hlásí k odkazu Valeriána Kallaba," uvedl místostarosta Velkého Meziříčí Martin Kaman.

Náhrobek je pokrytý nečistotami, usazenými prachovými depozity a rozsáhlým biologickým napadením. Hlavním poškozením je degradace povrchu omítky a ztráta soudržnosti materiálu omítky. Dochází tak ke tvorbě prasklin a trhlin a v lokálních částech architektury i k rozsáhlejším úbytkům modelace.

Antonín Kallab se ve Velkém Meziříčí narodil 3. ledna 1812. Je uváděn jako podnikatel a moravský vlastenec. Ve Velkém Meziříčí byl spolumajitelem továrny na zpracování sukna. V roce 1850 byl Antonín Kallab zvolen starostou města a ve funkci vydržel celých dvacet let. Během svého funkčního období musel v roce 1866 čelit choleře, kterou do města zavlekli vojáci. Situaci zvládl na výbornou a vysloužil si tak Zlatý záslužný kříž z rukou císaře Františka Josefa. Antonín Kallab zemřel 5. března 1893 (zemřel na brightovu nemoc – onemocnění ledvin).
V hrobě na Moráni je pochován i Antonínův syn Valerián, který se ve Velkém Meziříčí narodil 10. dubna 1840. Vystudoval práva a v roce 1875 se usadil v Novém Městě na Moravě. V roce 1887 přenesl svoji právnickou praxi do rodného města. V Novém Městě se do historie zapsal tím, že stál u zrodu dobrovolného hasičstva. Ještě za svého působení v Novém Městě vstoupil do politiky, stal se členem Moravské národní rady a byl zvolen do Moravského zemského sněmu. Valerián Kallab zemřel ve Velkém Meziříčí 8. listopadu 1902 (ranila jej mrtvice). Jeho synem byl rektor Masarykovy univerzity Jaroslav Kallab.

Na Moráni v rodinném hrobě je pohřben i starší ze synů Valeriána Kallaba Adolf (narodil se v Novém Městě na Moravě 17. srpna 1876), který měl po otci převzít právnickou praxi ve Velkém Meziříčí, bohužel ovšem zemřel rok před svým otcem, 16. února 1901 jej skolila tuberkulóza. Valerián Kallab měl ještě dva syny, a to Valeriána a Viléma.

Také zde svůj věčný spánek spí manželka Antonína Kallaba Anna rozená Plachetková ze Žďáru nad Sázavou. Zemřela 29. srpna 1885 na infarkt.

-pch-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.