Milovníci jazzu se schází v Jupiter clubu již 23 let

saxophoneJiž 23 let se schází milovníci raného jazzu k poslechu a poučení. Program připravuje Ing. Tonda Zezula (pro jazzové kamarády Fabián). Za svůj život shromáždil obrovskou diskotéku, ze které může vybírat, ale zároveň spoustu zajímavého materiálu o hudebních směrech, autorech skladeb, sólistech a zpěvácích. Proto i poučení.

Jeho služeb využíval i brněnský rozhlas a v současnosti Český rozhlas Vltava, kde spolupracuje s renomovanými hudebníky tohoto žánru, Ondřejem Havelkou a Pavlem Klikarem, na jejich „Zapomenutých hrdinech synkopy“. Každý večer je tematický: významný skladatel, orchestr, zpěvačka či zpěvák, jednotlivé nástroje. Hlavní oblastí zájmu je raný jazz dvacátých a třicátých let a období raného swingu. Pokud je na programu interpret, sledujeme jeho vývoj až do padesátých či šedesátých let. Máme i témata československého poválečného jazzu a vývoj jazzu v Evropě. Krásné večery ale máme zejména díky pochopení Jupiter clubu, který nás vzal pod svá křídla: Scházíme se jednou za měsíc s výjimkou prázdnin, obvykle v sobotu večer. Touto cestou chci velmi, velmi poděkovat řediteli „jéčka“ Mgr. Dufkovi a p. Kubišovi, který pro nás obětavě připravuje technické zázemí. Jupiter club pod vedením Mgr. Dufka je hybatelem kultury ve Velkém Meziříčí a velký dík patří i vedení města, bez jehož podpory by aktivní kultura u nás nemohla vzkvétat. Jednou za rok měníme oblast hudby. A to je právě listopad, kdy máme na programu houslové koncerty, které připravuje Ing. Jaromír Kučera. V počátcích jsme počítali i s večery country hudby, ale nenašel se nadšenec, který by nám je připravil.

Jestli tímto článkem oslovíme některého milovníka hudby, rádi ho přivítáme. Příští setkání bude v sobotu 16. 12. v 19.30 hodin v Jupiter clubu. Seznámíme se s geniálním kytaristou Django Reinhartem – samoukem pařížských kabaretů již od dvacátých let. V nahrávkách souboru „Le Quintette du Hot Club de France“ z let 1935–1939 vystupuje mimo jiné s legendou jazzových houslí Stéphane Grappellim.

Případné dotazy zodpoví naše organizační vedoucí p. Meluzinová na tel. 730 145 379. Email: Ing. Zezula – Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. .

Jiří Neužil

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.