Za odpad pohozený mimo kontejnery hrozí pokuta

449433683 8222168244460540_4725695879602441912_n_copyOdbor životního prostředí (ŽP) v této době řeší dva případy odkládání odpadů mimo kontejnery.

Prvním případem je odložení odpadků vedle kontejnerů na Třebíčské ulici. Tam je od poloviny června umístěna kamera, která monitoruje vozidla a umí rozpoznat jejich registrační značku, a to i v noci. Od té doby se situace výrazně zlepšila, i tak se občas nepořádek objeví. Osoba, která zde tentokrát odpad zanechala, řídila auto firemní či půjčené. Pracovníci ŽP si pozvali majitele automobilu ke sdělení totožnosti osoby. Věc je nyní ve správním řízení.

Druhým příkladem je řidič vozidla, který odhodil odpad na krajnici silnice Jihlavské a z místa odjel. O věci informoval všímavý občan ve svém facebookovém příspěvku. Městská policie pachatele dohledala z rejstříku a kontaktovala jej. Případ nyní řeší odbor ŽP.

Občanům, kteří si nevědí rady se správnou likvidací odpadu, je k dispozici sběrný dvůr na ulici Karlov. Ten je otevřen ve všední dny od 7.00 do 17.45 hodin a v sobotu od 8.00 do 16.45 hodin.

Tina Kárníková

 kont. TR

Zákon říká, že přestupku se dopustí každý, kdo odloží odpad mimo místo určené obcí. Čin může vyřešit městská policie blokovou pokutou na místě, pokud se tak nestane, řeší podnět odbor ŽP městského úřadu. Zde je poté možné s pachatelem vést správní řízení o přestupku. Pokuta se může vyšplhat podle závažnosti až do výše 50 000 korun.

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.