Liga vozíčkářů nabízí projekt Umím a pečuji

Umím a_pečuji_-_formát_A5Liga vozíčkářů nabízí zdarma kurzy pro neformální pečující o vozíčkáře a další osoby s fyzickým postižením.

Projekt Umím a pečuji

Všechny aktivity projektu jsou zaměřeny na podporu neformálních pečujících, tedy těch fyzických osob, které pečují o jinou (často blízkou) osobu, která potřebuje péči druhého.  

I když jsme Liga vozíčkářů, projekt není omezen pouze na pečující vozíčkářů nebo osob s fyzickým postižením. Projekt je spolufinancován Evropskou unií, tudíž veškeré formy podpory jsou pro pečující zcela ZDARMA. 

A co tedy v rámci projektu nabízíme?

Vzdělávací kurzy vedené odborníky a zaměřené na širokou škálu témat (od první pomoci, přes právní a sociální minimum, po strategii fyzických přesunů),

Psychologickou podporu (ve formě individuálních či skupinových setkání s profesionálním terapeutem – Mgr. Terezou Nagy).  

Bližší informace také naleznete na webové stránce www.umimapecuji.cz . Vzdělávací kurzy jsou jednodenní, probíhají zpravidla od 9:00 hodin.

Psychologická podpora bude probíhat v termínech individuálně domluvených s terapeutkou.

Pokud by bylo překážkou pro pečujícího, že nemá po dobu vzdělávacího kurzu zajištěnou péči o osobu blízkou, budeme se snažit i tuto situaci vyřešit tak, aby se kurzů mohl zúčastnit.

Aktuální termíny kurzů jsou tyto: 

Právní minimum – aktuální termíny: 18.8., 15.9. 2017 (Bzenecká 23, Brno) a 4.8. 2017 (Leopoldov u Buchlovic)

Na kurzu se dozvíte informace o právních normách, které se týkají sociální oblasti. Dále získáte povědomí o základních a důležitých otázkách ze zákoníku práce, které se vám mohou hodit při řešení brigády nebo pracovního poměru. Dále pak informace z občanského zákoníku – dědické právo, závazky, kupní smlouvy, a podobně). 

Strategie přesunů a využití prvků kinestetiky při péči – aktuální termíny:  7.8., 5.9. a  23.9. 2017  (Bzenecká 23, Brno)

Tento kurz jen zaměřený na to, jak si prakticky nacvičit polohování a přesouvání např. v rámci lůžka a vozíku tak, aby byl přesun efektivní, bezpečný a co nejméně náročný pro obě strany. Je veden odborníkem, dlouholetým osobním asistentem s více než šestiletou praxí, Bc. Ondřejem Zámečníkem. 

Měj se ráda, šetři záda (Ergonomie a autorehabilitace) – aktuální termín: 26. 7. 2017 (Leopoldov u Buchlovic)

Kurz autorehabilitace je vedený fyzioterapeutkou Mgr. Jitkou Medovou, a je zaměřený na prevenci potíží se zády, které často při péči vznikají, a první pomoc při již vzniklé bolesti. Řeší zde správný sed, stoj, přístup k lůžku a podobně. Účastníci získají informace jak jednoduchými cviky zabránit obtížím se zády, i jak si ulevit při počínajících obtížích. 

Zvládání psychické zátěže při péči, řešení krizových situací, psychohygiena - aktuální termín: 24.7. 2017 (Leopoldov u Buchlovic)

Praktický kurz vám ukáže možnosti zvládání každodenního stresu. Dozvíte se, jak rozpoznat stresovou situaci a jak na ni reagovat, uvědomíte si vlastní hranice a možnosti. Pomocí nácviku seberelaxačních technik vás naučíme jak uvolnit napětí. Kurz začíná v odpoledních hodinách, časová dotace 4 hodiny.

Domácí rozpočet, finanční gramotnost – aktuální termíny: 29.7., 19.8., 16.9., 30.9. 2017 (Bzenecká 23, Brno)

Obdržíte informace o principech finanční gramotnosti, jak se nedostat do dluhové pasti, případně jak z ní ven. Dozvíte se o vedení domácího rozpočtu. Pojmy jako RPSN vám již nebudou cizí.

Sám sobě fundraiserem – aktuální termíny: 1.8., 2.9. 2017 (Bzenecká 23, Brno)

Ukážeme vám možnosti získání finančních prostředků od nadací, nadačních fondů, nebo soukromých subjektů. Naučíme vás, jak napsat žádost o finanční příspěvek, jak si poradit s přílohami žádosti. Máme pro vás rady a tipy, na co si dát pozor. Pokud řešíte, jak financovat koupi pomůcky, na kterou nepřispívá stát, nevíte kde a jak požádat, je tento kurz tím pravým pro vás. 

První pomoc -  aktuální termíny: 19.7., 22.7., 19.8. a 30.8. 2017 (Bzenecká 23, Brno)

Kurz je zaměřen na zvládnutí akutní krizové zdravotní situace. Dozvíte se informace o záchranném řetězci, co dělat při selhávání základních životních funkcí. A také co dělat do příjezdu záchranné služby. 

Psychologická podpora

Individuální konzultace, setkávání s psychologem: můžete zde v bezpečném prostředí probrat s odborníkem vaše starosti a problémy, které máte. Je to možnost vypovídat se, sdílet, pracovat na řešení a zlepšení vašeho psychického stavu. 

Skupinová supervize, svépomocná skupina: Jedná se o skupinovou formu podpory, skupinové sdílení zážitků, obtížných okamžiků, ve kterých si člověk neví úplně rady a chce slyšet názor a zkušenosti ostatních, kteří jsou v podobné situaci a mohou mu tak lépe porozumět.  

Pokud jste pečující a máte zájem o jakoukoli formu podpory, neváhejte mne kontaktovat. 

Ing. Karla Čiháčková-Dřímalová, Ph.D., garantka projektu

Tel. 725 464 268

Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Web: www.umimapecuji.cz

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.