Letošní FajtFest byl rekordní návštěvností i spoustou emocí

fajt copy_copy_copyFajtFest začal prakticky jako malinký festival pro pár známých. Jenže začal růst, což je dobře. Po devátém ročníku je definitivně zařazen na mapu festivalů, a to dost možná nejen u nás. FajtFest 2017 toho nabídl hodně. Pán Bůh nadělil ping-pongové míčky a hodně vody, Skibar nevšední zážitek, FF crew spousta muziky ze všech koutů světa a Pán Bob navíc odpovědi na pár vtíravých otázek jednoho vtíravého fanouška. Totiž mně. Níže si je můžete přečíst.

Čau, Bobe! Už je to tak, před týdnem skončil další ročník FajtFestu. Jaké byly tvoje první pocity a dojmy? Třeba Corey mi říkal, že se šíleně těší do postele.
Jsem nesmírně, hlavně psychicky, vyčerpán, ale jsem také nesmírně šťastný z toho, jak vše dopadlo nad všechna očekávání – rekordní návštěvnost, organizace. Teď si celý FajtFest tým zaslouží na několik týdnů absolutně vypnout. Corey se těší do postele pokaždé.
Pojďme samozřejmě trochu dopodrobna. Tak jako roste FajtFest, rostou i legendární Fajtfuny. Letos dokonce vyřadil ve čtvrtek techniku na stage. Protože jsem potkal pár škarohlídů, mohl bys trochu osvětlit, proč a jak došlo k přesunu zrovna do Skibaru a ne do velkého stanu?
To, co nás postihlo ve čtvrtek, se za 9 let nestalo. A doufám, že už nestane. Těsně po bouři jsem cítil obrovskou frustraci a zklamání, protože se nemohlo dál pokračovat na stagi. Voda byla absolutně ve všem. Hledali jsme alternativu a ve velkém stanu to nešlo kvůli podmočené zemi. Rozhodnutí zůstalo na mně a stage managerovi Izagovi a proměnilo se na jedno z našich nejlepších za celých 9 let. Teď stačilo jen přesvědčit kapely, že se dá hrát i ve Skibaru s omezenou kapacitou. Sickret a Infected Rain měli ze začátku skoro se vším problém, ale hodně nám pomohli Mexičani Thell Barrio svým otevřeným přístupem. Přišli s bubny v rukách a řekli: „Ukaž nám, kde máme hrát, a my zahrajeme.“ Strhli s sebou obě další kapely a ve výsledku to přineslo nejemotivnější večer za celou historii FF. Vše zakončila kapela Nu-friends s Pavlem Svačinou + Denoi; a tenhle koncert mi zůstane v srdci už navěky, protože byl hodně ovlivněn smutnou zprávou, která se k nám dostala v průběhu večera...
K tomu smutnějšímu vzápětí. Pro mě osobně byl Skibar zase něčím jiným, něčím navíc, něčím výjimečným. Jak to nakonec vzaly a vnímaly kapely, potažmo ty sám? Sickret by dokonce podle kamer bylo možno podezřívat, že chtějí ze situace vytěžit videoklip.
Vše podstatné už jsem vlastně zahrnul v předchozí odpovědi. Thell Barrio největší pohodáři. Sickret s Infected Rain byli do poslední chvíle nerozhodní, ale nakonec si užili nepopsatelný večer ze všech stran obklopeni několika stovkami fanoušků. A navíc, kdy ještě uvidíte Lenu zpívat přímo na barovém pultu? Tohle je Fajtfest , tohle jsou ty emoce... A ano, velmi dobrý postřeh! Sickret už oslovili našeho kameramana Aleše Špidlu z Rolla productions a vypadá to na klip.
Teď k tomu smutnějšímu. Ve čtvrtek totiž vyšla najevo velmi nepříjemná zpráva o smrti Chestera Benningtona z Linkin Park, což je zrovna pro nu-metalovou a corovou scénu veliká rána. Jak to vnímáš ty osobně?
V průběhu té strašné bouře se k nám tato zpráva dostala a věřím, že se Chester Bennigton tou bouří přišel rozloučit se všemi nu-metalovymi fans. A takových nás tam byla většina. Měl jsem velmi rád Linkin Park, ale Chester byl mnohem víc – on byl tváří kapely, on byl jejím hlasem. Měl jsem tu možnost se s ním dvakrát v životě na pár sekund potkat a šlo z něj neskutečně velké charisma. Hodně jsem po jeho smrti začal studovat a hledat vše o jeho nemoci a uvědomil jsem si, že podobnou diagnózu má i jeden z mých nejbližších lidí. V tu chvíli se vám hodně změní pohled na svět a prosím všechny s podobnou nemocí - snažte se o ní co nejvíce mluvit a nebojte se oslovit přátelé, protože většina vám nikdy neodepře pomoc! Cítili jsme, že tento čtvrtek musíme dohrát třeba i na dešti. Už pro ty dva tam nahoru. RIP Vilma, RIP Chester...
Jsem rád, že zmiňuješ Vilmu, jelikož letos nesla stage poprvé její jméno. Protože ne každý asi ví, o koho jde, mohl bys k tomu říct pár slov?
Vilma byla jeden z nejvěrnějších fanoušků FajtFestu a metalové hudby vůbec. Já ji stihl poznat jen krátce, ale byl to nepopsatelně hodný, obětavý a milý člověk. Více by k tomu měly říct spíše holky Kristýna Prchalová nebo Lada Snížková. Skoro celý festival s námi dala Vilmina maminka a bylo to ohromně dojemné. Myslím, že je teď tam nahoře nesmírně šťastná.
Vraťme se k něčemu veselejšímu. FajtFest 2017 jsem vnímal hodně z té lidské stránky. Konkrétně narážím na Fajt song od Mr. Dynaboom a žádost o ruku během vystoupení CrazyTown. Jak vy, coby pořadatelé, vnímáte tyhle odezvy? Co tebe nejvíce dostalo nebo dojalo?
Hej, ano! Pro tyhle okamžiky je FajtFest asi jedinečný. Fanoušci milují tu rodinnou a přátelskou atmosféru, a proto vznikají tak spontánní a nezapomenutelné chvíle. Nejkrásnější na tom je, že ani členové crew o ničem nevěděli. Absolutní překvapení a pocity štěstí!
O velkomeziříčském kopci se hodně začíná mluvit v médiích – Fakker, Spark, TV Rebel atd. Jak bereš tuhle spolupráci a způsob propagace? Vidíš v tom zadostiučinění, zodpovědnost nebo jaký je největší přínos?
Máš pravdu. Povedlo se nám navázat hodně úzkou spolupráci s časopisem Fakker a největším tyranosaurem, časopisem Spark! Je to obrovský mediální přínos, a i díky nim vděčíme za letošní návštěvnost! Navíc jsme si lidsky sedli s šéfredaktorem Fakkeru Petrem Adamem a obchodním ředitelem Sparku Mírou Nečasem. Můžu zatím jen prozradit, že to vypadá na těsnější spolupráci v organizaci koncertů na Vysočině a ve Velkém Meziříčí. Dostat se do těchto médií je stejné jako vyhrát Jackpot.
Tím se dostáváme i k organizační stránce. Pravidelný návštěvník si totiž musel všimnout jasných změn. Ať už mluvíme o výměně ochranky (která si nádherně užila Gutalax) nebo platebních čipech. Jaké byly reakce lidí a členů týmu?
Ano, letos těch změn bylo opravdu hodně. A asi nejzásadnější byl platební čipový systém, který nám usnadnil a zrychlil veškeré platby. Velké díky patří Milanovi (FF crew), který nás do čipového systému doslova dokopal, a už teď víme, že bychom bez toho ten letošní nápor lidí sotva zvládli. Navíc jsme taky nenápadně rozšířili FF tým. Užší jádro zůstává stále stejné, ale letos nám strašně pomohl a usnadnil práci (nejen mně) Karel Cejnek (Rezavý ďábel). To on vlastně sehnal tu skvělou ochranku, s kterou jsme neskutečně spokojeni. Dále Pavel Vidlák (dělník z Kavkazu) a Roman Roupec (Little Bob), i díky nim vše fungovalo na 100 %. Všem jsme nesmírně vděčni. Reakce lidí ohledně čipů byly vesměs dost pozitivní. Až mě to překvapilo.
Také jste na kopec dovezli doposud nejvíce zahraničních kapel v historii. A k tomu z opravdu pestrého soupisu zemí. Co k tomu vedlo? Přirozený vývoj, zájem nejen z ČR nebo máte nějaký koncept, za kterým směřujete?
Je v tom určitý koncept, kterého se chceme nadále držet. Z cca 25 kapel 10 zahraničních. Začali jsme navíc spolupracovat s Brainwave Productions a od tohoto kroku si do budoucna hodně slibujeme. Navíc už má FF výborné jméno i v zahraničí a ozývají se nám kapely ze všech koutů světa. A tohle je pro nás ta pravá odměna.
Kromě velkých jmen jako CrazyTown a Obey The Brave se objevila i nepříliš známá jména jako For I Am King, Polar, Our Hollow, Our Home, Thell Barrio. Jednou jsem řekl, že z objevování nových jmen si můžete pomalu založit portfolio. Takže kdo se ti nejvíc líbil nebo bude podle tebe horkým kandidátem na příští rok? Mě třeba šíleně baví maličkosti… jako Alma z FIAK...
FajtFest se každý rok snaží do ČR dovézt nějaké nové kapely a často to byla trefa do černého. Viz Jinjer, Rise of the Northstar, Infected Rain, Smash Hit Combo. Tohoto modelu se budeme určitě držet i do budoucna. Za mě nejlepší páteční koncert odehráli Polar a v sobotu Obey The Brave. Horký kandidát? Nech se překvapit, co vytáhneme na FF 2018.
Tuzemská scéna ovšem nezůstala pozadu a taky nabídla velmi slušný výběr. Probudili jste Fénixe Crashpoint, přitvrdili s Horrible Creatures a Diphterií, zatančili s Gutalax a pohladili (d)uši s Unaffected Evolution. Co tobě domácí část FajtFestu dala/vzala?
Koncert Crashpoint jsem domlouval tři roky. A myslím, že kapela i fans dostali, co chtěli. Bylo to epické a zatím to vypadá, že tento okamžik se už nebude opakovat. Sobotnímu programu dali neskutečnou nálož Sunset Trail. Celkem mě štve, že rostou rychleji než samotný FajtFest, protože ať tihle kluci chtějí nebo ne, oni jsou pravou tváří tohoto festivalu! Nicméně, všechny kapely do toho šly naplno a mají náš obdiv!
Příští ročník bude jubilejní. Už tenhle vlak táhnete desátej rok! Co říkáš na ten přerod FajtFestu z lokální akce na veličinu, s kterou se počítá? To jsi nečekal, co?
Hej, veličina ještě nejsme, ale rosteme a musí se s námi do budoucna počítat! Příští rok nás čeká jubileum a je to především obrovský závazek vůči celé FF Family! Po prvních čtyřech ročnících jsem opravdu nečekal, že to budeme dělat na takové úrovni. Navíc k letošnímu ročníku dostáváme nekonečné množství pozitivních ohlasů.
S desítkou na krku se jistě dá už trochu snít. Co bys chtěl s FajtFestem do budoucna? Před důchodem to přenecháš potomkům?
Každý máme své sny. Hlavně chceme zůstat na Fajtově kopci a areál přizpůsobit ještě většímu počtu návštěvníků, a to je na plánu v nejbližších týdnech. Co se kapel týká, samozřejmě toužíme po The Ghost Inside, protože jejich příběh po nehodě autobusu a úsilí dostat se zpět je neskutečná věc. Ale pokud se vrátí, je nám jasné, že je budou chtít všichni, takže si možná budeme muset ještě počkat. Celá Fajtfest Family touží po Parkway Drive a Korn, ale rozhodně můžu říct jen to, že po letošním ročníku není nemožného už nic.
Mám ještě jeden sen. Doufám, že už jubilejní 10. ročník se mnou dají moje dvě nádherné děti, a já vám je tak budu moct ukázat na pódiu...
Rád bych si povídal dál, ale tolik prostoru nemáme. Můžu však, a musím, tobě a celé FF crew, stejně jako loni, poděkovat za naprosto fantastickou dovolenou a vůbec za všechno, co děláte. Tobě pak ještě díky za čas a odpovědi. Přeju, ať se všichni sejdeme na Fajt Hillu 2018 a ať se daří. Bude to velký... a bude sněžit…

Martine, já děkuji především tobě za tvůj čas a neutuchající přízeň k FajtFestu, máš náš obdiv! Ještě chci poděkovat každému návštěvníkovi FF 2017, protože vy děláte ten festival tak výjimečným. FF CREW jsou až na posledním místě. DĚKUJI za všechno.
BOB

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.