Akce Jupiter clubu loni navštívilo na 70 000 lidí

Dufek Milan_salVážení čtenáři,

dovolte mi, abych na počátku roku 2017 využil příležitosti a ohlédl se za rokem předešlým.  Současně bych vás chtěl provést naším kulturním zařízením a podělit se s vámi o radosti i strasti naší každodenní práce.

Hlavní náplní Jupiter clubu je především příprava a realizace kulturně společenských akcí. Nabízíme taktéž prostory k využití širokému spektru zájemců z řad jednotlivců, neziskových organizací i podnikatelských subjektů. Lze je využívat pro konference, školení, předváděcí akce, plesy, koncerty všech žánrů, divadelní představení, výstavy a podobně. K pronájmům poskytujeme i celou řadu služeb. V oblasti cateringu využíváme služeb restaurace Jupiter. Nabízíme různé druhy projekcí, ozvučení, osvětlení, širokou škálu variabilního uspořádání sálů.

V roce 2016 jsme připravili na 730 akcí, které navštívilo okolo sedmdesáti tisíc návštěvníků. Pro ilustraci přikládám několik statistických údajů: kino 196 představení – 14 000 diváků, jedno představení průměrně navštíví 66 diváků; 243 společenských akcí, 139 pronájmů, 145 akcí zájmové a spolkové činnosti.

Z realizovaných pořadů uvedu některé koncerty: Tublatanka, Jakub Smolík, Šlágr, Ewa Farna, Nebe, Support Lesbien, Václav Neckář, Slza, Hana Zagorová a Petr Rezek, Citron, Mandrage. Vrcholem sezony bylo vystoupení Magdaleny Kožené s Melody Makers Ondřeje Havelky. Magdalena Kožená byla navržena v roce 2016 na významnou cenu Grammy. Její vystoupení bylo součástí koncertního turné, které krom Velkého Meziříčí zavítalo do Prahy, Hamburku, Katovic a Londýna. Na své si přišli i příznivci Kruhu přátel hudby (KPH).

Úspěšná byla i divadelní sezona. Mohli jsme zhlédnout skvělé vystoupení Simony Stašové ve hře Shirley Valentine. Jarní divadelní sezóna nabídla představení: Jó, není to jednoduché s Jiřím Langmajerem, Cena za něžnost s Jitkou Čvančarovou, Hvězda s Evou Holubovou, Cry baby cry s Michalem Dlouhým. Podzimní sezóna představila divadelní představení: P.R.S.A., Jméno, Jistě, pane premiére s Karlem Heřmánkem a Danou Morávkovou, Šest tanečních hodin v šesti týdnech s Chantal Poullain a Pavlem Křížem.  Vrcholem byl skvělý herecký výkon Elišky Balcerové ve hře Můj báječný rozvod, jenž věnovala poctě Václavu Havlovi.

Hrdý jsem na naše festivaly. Velkomeziříčské kulturní léto se konalo již počtvrté v řadě. V červenci a srpnu nabízíme na našem náměstí koncerty, filmové i divadelní projekce. V roce 2016 jsme připravili pro naše návštěvníky 23 vystoupení, které navštívilo okolo 3 000 posluchačů. Návštěvnický rekord zaznamenal desátý, jubilejní ročník Evropského festivalu filozofie. Zúčastnilo se jej bezmála 5 000 lidí. Lidé mohli vidět 24 přednášek s tématem Svoboda a násilí, které se vesměs týkaly aktuálního světového dění. Na přednášky přišlo celkem 2 050 lidí. Největší zájem jsme zaznamenali o přednášku Tomáše Sedláčka s tématem Krizí k Evropě ryzí a také o zahajovací přednášky Petra Pitharta a prof. Jaroslava Pánka.  

V doprovodném programu festivalu proběhlo 17 akcí, které navštívilo 2 905 diváků. Velký úspěch měl muzikál Johanka z Arku místního pěveckého sboru Harmonie. Na nádvoří zámku se přišlo na muzikál podívat 250 lidí. Podobnou účast jsme zaznamenali i na koncertu Wabiho Daňka. V rámci navázané spolupráce s Horáckým divadlem v Jihlavě jsme na zámeckém nádvoří uvedli hru Romeo a Julie.

Jupiter club (JC) také věnoval spoustu času a úsilí technické a organizační podpoře akcí pořádaných školami, Dózou, zájmovými útvary i spolky. S naším přispěním mohli realizovat své záměry a rozvíjet svou činnost v plné šíři. K nejpilnějším patřila Vlastivědná a genealogická společnost, která realizuje přednášky pravidelně každý týden v úterním odpoledni. Návštěvnost jedné přednášky se pohybuje v průměru okolo 60 posluchačů.

Loutkoherecký soubor, vedený Kateřinou Malouškovou, připravil pro nejmenší diváky pohádky: Jak čerti vyplatili čerta, O pyšné base, Vodníkova Hanička, O Koblížkovi, Pilulky čaroděje Dobroděje, Panoš Jiří, Haniččin vánoční stromeček. Mimo JC hráli v Jabloňově a na Srazu Boroviňáků. Celkem jejich představení navštívilo na 900 diváků.                                   Zúčastnili se také srazu UNIMA v Praze, kde byl představen nový almanach loutkových divadel – Fenomén českého loutkářství. Jsou v něm uvedeny aktivní amatérské loutkové soubory, tedy i my. Jinak také letos bylo Loutkářství na Slovensku a v Česku zapsáno do Reprezentativního seznamu nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO.  

V JC se schází na pravidelných schůzkách také Spolek žen. Vrcholem spolupráce s JC jsou tradiční vánoční a velikonoční výstavy. Svou činnost zde také provozují Filatelisté, Jazz klub,   hudební uskupení Stetson, folklorní taneční soubor Horáčan.

Naše činnost je velmi rozmanitá, bohatá, časově velmi náročná. Akce organizujeme nejen ve všedních dnech, ale především o víkendech a ve svátcích. Zajištění činností a provozu JC leží na bedrech deseti stálých zaměstnanců. Vedoucí programového úseku Zuzana Herodesová realizuje výběr divadel, koncertů, je duší Velkomeziříčského kulturního léta. Hana Svobodová, vedoucí kina, zabezpečuje chod kina, výběr filmů, koordinuje pronájmy, dětská představení a je garantem loutkohereckého souboru. Vlastní promítání zajišťují Josef Kašpar a Václav Kočí. O ekonomiku se starají Lea Vodáková a Marie Pospíšilová, které můžete potkat i při zajištění služeb na akcích ve velkém sále či v pokladně kina. Technické zajištění akcí připravují Milan Teplý – přestavby sálů, vzduchotechnika a klimatizace, obsluha kotelny atd. O úklid prostor se stará Věra Šťovíčková a Anežka Drlíčková. Je zcela nemyslitelné, aby se do přípravy jakékoli akce v JC nezapojil Jiří Kubiš.  Zvuk, světla, scéna, projekce, výstavnická činnost, to je doména našeho Jirky, pro něhož je JC druhým domovem. Sály je třeba často ve velmi krátkém čase variabilně přestavět ze dne na den, někdy v noci po skončení akce tak, aby ráno již byly připraveny pro novou akci. Abychom vše stihli včas nachystat, potřebujeme externí pomoc. Tu již dlouhodobě nacházíme u našeho dlouhodobého partnera, Hotelové školy Světlá a Střední odborné školy řemesel Velké Meziříčí, za což mu patří náš velký dík. Vážím si i spolupráce s technickými službami, městskou policií a samozřejmě s naším partnerem, firmou Rental Pro.

Aktuální informace z dění ve městě a okolí vám předkládáme pravidelně prostřednictvím webového informačního portálu Velkomeziříčsko ve formě denního zpravodajství a týdeníku v podobě e-mailového newsletteru.  Web Velkomeziricsko.cz v období od 1. 1. 2016 do 21. 12. 2016 zaznamenal 185 344 návštěv, během kterých si lidé prohlédli 488 864 stránek. V tomto období redakce publikovala 1 533 článků, které mimo jiné obsahovaly 82 videospotů.

K předávání zpráv také využíváme komunikaci na sociálních sítích – rychlé zprávy na facebookové stránce Velkomeziříčsko a videa na YouTube kanálu Velkomeziříčsko. Na facebooku dnes stránku @Velkomeziricsko sleduje 789 odběratelů. Nejúspěšnějším příspěvkem bylo historické video z průběhu generální stávky v roce 1989, které vidělo přes 10 000 uživatelů facebooku. 

Vše je propojeno s novým městským webem. Veškeré zajímavé informace, které se udály v uplynulém měsíci, dostanou občané města a městských částí vždy první středu v měsíci v tištěném měsíčníku, který jsme rozšířili k listopadu ze 16 na 32 stran. Najdou zde zajímavé rozhovory, sloupky radního a zastupitele i kulturní nabídku na následující měsíc. Odpovědnou redaktorkou je Martina Strnadová, která koordinuje práci celého úseku medializace a komunikace, do něhož je Velkomeziříčsko začleněno. Zpracovává zprávy, píše články, fotí, připravuje reportáže i rozhovory. Služby DTP, redigování měsíčníku Velkomeziříčsko a redigování, správu a grafické práce webových stránek Velkomeziříčsko.cz, vč. přidružených profilů a stránek na sociálních sítích obstarává na základě smlouvy o poskytování služeb Petros Martakidis.  Vytváří plakáty na akce JC i města, koordinuje webové stránky Velkomeziříčska, EFF i JC. O administraci, propojení mezi programovou činností a propagací JC a také zabezpečení pokladny kina se starala Simona Fňukalová. Vzhledem k její dlouhodobé nemoci převzala její úkoly Jitka Kočí.

V roce 2016 jsme pro vás připravili nové webové stránky festivalu filozofie a především stránky Jupiter clubu, které dostaly zcela nový, moderní rozměr a nabízejí návštěvníkům rychlou a přehlednou orientaci v naší nabídce.

Rok 2016 nás také obohatil o celou řadu zkušeností. Neustále jsme se učili a objevovali záludnosti technických vymožeností, které nám nabízí vybavenost nového sálu. V druhé polovině roku to byla především nově nainstalovaná klimatizace. Některé její nedostatky, způsobené především nekomunikací mezi některými již zabudovanými prvky a novými částmi, i naše potřeba seznámit se a hlavně vyzkoušet vše, co umí v provozních podmínkách, občas dopadly na vaše pohodlí v sále. Někdy bylo teplo, jindy na některé foukal studený vzduch. Děkujeme vám za vaše pochopení i toleranci s jakou jste tyto nástrahy zvládli. Věřím, že naše poskytované služby budou lepší a lepší.

Cenné zkušenosti jsme získali v oblasti komunikace. Asi nejvíc jsme se naučili komunikovat v rámci zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Máme několik horkých přátel, kteří se velmi intenzivně zajímali a stále zajímají o naši práci. Jejich potřeba žádat nás o vysvětlení našich realizovaných kroků je obdivuhodná. Jsme potěšeni, že jim naše odpovědi dělají radost. Jejich následné zveřejňování ve zkreslené a velmi účelově upravené podobě nás však již netěší. Svérázně prezentované informace byly zveřejňovány s cílem poškozovat práci jednatele společnosti i JC. Žasnu, jaké podoby lidská zloba a nenávist může mít. Tatínek mi vždycky říkal: „Buď nad věcí, nenech se žádnou horkou hlavou rozhodit. Nauč se odpouštět. Život je až příliš krátký na to, abychom lidi, kteří nám ublížili, nenáviděli." Přeji tedy našim horkým příznivcům úspěch v psaní článků, které opravdu někoho zaujmou, a také hodně síly nezbytné k doplnění a především dokončení vzdělání. Existují některá svobodná média, kde to sice nikdo nevyžaduje, ale přece jen, znáte to, papír je papír, zvláště když je na něm kulaté razítko.

V roce 2017 bychom rádi udrželi naši bohatou kulturní nabídku. Připravujeme opět zajímavou jarní divadelní sezonu. Již nyní se můžete těšit na divadelní hry: Úča musí pryč, Rodina je základ státu, Ani za milion, Božská Sarah s neméně zajímavými představiteli. Nenechte se ujít jeden z posledních koncertů Marty Kubišové. Na naší scéně se představí skupina Wohnout, Vojta Dyk, Veselá trojka, Jakub Smolík, Halina Pawlovská, Partička.  Připravujeme také koncerty vážné hudby v rámci Kruhu přátel hudby (KPH). V období od 8. do 14. 6. připravujeme 11. ročník Evropského festivalu filozofie na téma Reformy a revoluce. Již dnes máme přislíbenu účast Mons. Dominika Duky.

Co se týče modernizace prostředí v JC, je mým hlavním cílem klimatizovat kinosál a koncertní sál. Ve spolupráci s investičním odborem města proběhly první kroky: obhlídka prostor, diskuse o požadavcích a možnostech. Máme předloženy první nástřely, je třeba připravit studii, výběrové řízení, tedy všechny nezbytné kroky, jež je potřeba učinit před vlastní realizací. Věřím, že bychom v druhém pololetí roku 2017 mohli přivítat naše návštěvníky v lépe vytápěném i větraném kinosále.

Závěrem bych chtěl poděkovat za výbornou spolupráci ještě jednou všem partnerům Jupiter clubu, členům zájmových útvarů, spolupracovníkům, představitelům města. Největší dík však patří především našim návštěvníkům.

Všem přeji hodně zdraví, štěstí, osobní i pracovní pohody a doufám, že i v letošním roce se z návštěvy Jupiter clubu budete navracet spokojeni, nabiti optimismem, pozitivní energií.

Milan Dufek, jednatel společnosti

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.