Radovan Necid: Přeji nám nezajímavé časy

NRRok 2016, který právě skončil, přinesl našemu městu řadu výjimečných událostí i akcí. Pojďme se společně zastavit u několika z nich, abychom si na jejich příkladu připomněli, v jak úspěšném, hezkém a rychle se rozvíjejícím městě žijeme.

Co odborníci ocenili

Nejprve bych chtěl připomenout loňská ocenění, které to, co v našem městě máme, získalo od lidí, kteří své práci skutečně rozumí a přitom nejsou z našeho města. Naše nová rozhledna na Fajtově kopci získala v celostátní veřejné anketě, pořádané Klubem přátel rozhleden první místo a s ním i titul Rozhledna roku. O pár měsíců později pak získala čestné uznání v soutěži Stavba Vysočiny. Moc se tomu nedivím, protože naše rozhledna je skvělá a krásná - svědčí o tom i to, že si ji letos několik snoubenců vybralo i za místo, kde se konal jejich svatební obřad. Dalším oceněním je umístění Velkomeziříčska v celostátní nejprestižnější soutěži periodik Zlatý středník. Velkomeziříčsko získalo třetí místo a zároveň jako jedno z pěti periodik i nominaci na Grand Prix. Opět se nedivím, protože unikátním propojením elektronického a tištěného zpravodajství, v množství a kvalitě, jakou redakce odvádí, se také mnoho měst nemůže pochlubit. Letošní krajský ročník soutěže webů a elektronických aplikací Zlatý erb vyhrála naše elektronická úřední deska za originalitu a přístupnost.

Ocenění své práce získali i spolky a jednotlivci. Předsedkyně naší Vlastivědné a genealogické společnosti při Jupiter clubu Helena Švecová je od loňska držitelkou Nejvyššího ocenění Kraje Vysočina a také krajské ceny Skutek roku. Studentka našeho gymnázia Sarah Ouředníčková je pak držitelkou ocenění Talent Vysočiny a získala také Cenu hejtmana Vysočiny. Velkou radost pak velkomeziříčští dobrovolní hasiči, kteří v roce 2016 oslavili 145 let trvání svého spolku, udělali celému městu, když se stali vítězi celostátní soutěže Dobrovolní hasiči roku.

Samozřejmě že se k těmto výjimečným počinům a výjimečným lidem přidává také řada sportovních trofejí a úspěchů. Na jeden rok a na jedenáctitisícové město je to slušný výčet, co říkáte?

Začala obnova náměstí

Z pohledu města bylo asi nejdůležitějším děním loňského roku pořádání architektonické soutěže na úpravu centra města. Do poroty soutěže jsme přizvali pět nesmírně erudovaných architektů, kteří nejenom že s námi soutěž absolvovali, ale uspořádali pro veřejnost i sérii svých přednášek a vystoupení. Do samotné soutěže, kterou zastupitelstvo vypsalo v dubnu, se pak přihlásilo šestnáct architektonických studií a ateliérů. Porota vybrala vítěze a ocenila i další v pořadí. To ovšem není konec celého procesu, ale naopak začátek. S vítězem soutěže, brněnským architektem Davidem Mikuláškem teď zastupitelstvo začne rekonstrukci náměstí a přilehlých ulic připravovat. To bude další série debat a tříbení názorů tak, aby budoucí podoba našeho centra byla co možná nejužitečnější a nejpříjemnější pro všechny. Osobně mám z průběhu soutěže velmi dobrý pocit, už proto, že kritické hlasy, které se ozvaly, byly buď od věčných nespokojenců, kteří kritizují i to, že v zimě sněží a v létě svítí sluníčko, anebo naopak od těch, kteří byli v soutěži nějak zainteresováni. Od svých spoluobčanů jsem zaznamenal pozitivní hlasy a odhodlání celý proces dál sledovat a aktivně se ho účastnit. A to je hodně dobře.  

Nudná část: výčet staveb

Chci velmi krátce připomenout také některé stavby a opravy. To bývá obyčejně dost nuda, ale pro pořádek je musím zmínit, protože jich bylo zase hodně. Silnice a chodníky v roce 2016 dostaly opět milionovou finanční injekci. Ulice Příční, Křižní, K Buči a Nová mají kompletně zrekonstruovaný vodovod, kanalizaci a následně povrchy. Ulice K Novému světu chodník a veřejné osvětlení úspornými LED lampami. Podobně i ulice Nad Tratí má novou kanalizaci, povrchy a osvětlení, ale společně s tamními obyvateli nás hodně potrápilo plynové potrubí z devadesátých let, které bylo mělce uloženo. Muselo se v celé ulici vykopat a položit hlouběji, což jsme nečekali. To samozřejmě stavbu protáhlo o další měsíce a obyvatelé ulice Nad Tratí prakticky celou stavební sezónu žili na stavbě. Prokázali však obdivuhodnou trpělivost a ještě jednou jim za ni děkuji.

Opravený je celý Františkov, což byla krajská investice, ale město opravilo vodovod, kanalizaci a přidalo spoustu parkovacích míst a společný chodník pro pěší a cyklisty. Nových silnic se dočkali obyvatelé ve Lhotkách, Kúskách a Dolních Radslavicích. V Hrbově a Svařenově mají nové zázemí na hřišti. Sociální zařízení na hřišti vyrostlo i na Oslavické ulici. Hřiště za gymnáziem je ve spolupráci s krajem zmodernizované, dnes je už k nepoznání a začne sloužit školám a veřejnosti letos z jara. Na zimním stadionu je nová trafostanice, která přinese úspory za elektřinu. Stavbou, které si v našem městě musel všimnout asi každý, je pak definitivní přebudování křižovatky Hornoměstská-Třebíčská na stálý kruhový objezd. Spoustu drobných oprav a investic provedli v místních částech, protože byli opět velmi aktivní. Určitě jsem ještě na pár věcí zapomněl, ale snad máme tu nejnudnější pasáž za sebou.

Co nás trápilo

Je také třeba si připomenout věci, které se v našem městě loni příliš nepovedly, byť jsme na ně neměli přímý vliv. České dráhy zrušily zastavování rychlíků na zastávce v Křižanově. Ministerstvo to svádí na kraj, kraj to naoplátku svádí na ministerstvo. Důležité je, že necítím žádnou velkou vůli s tím něco dělat především ze strany ministerstva. Setkal jsem se s řadou lidí, o kterých jsem se domníval, že nám mohou pomoci. Napsal jsem i dopisy ministerstvu, kde jsem se snažil poměrně otevřeně vylíčit, co náš region ztrácí. Nejenom že jsem neuspěl, ale cítil jsem spíš nezájem. Není ale ještě vše ztraceno, budeme se snažit to zvrátit. Alespoň se nám podařilo zamezit zkrácení perónu v Křižanově a rychlíky tam do budoucna mohou zastavovat.

Další akce, která se dlouhodobě nedaří vyřešit, je křižovatka na obchvatu u Oslavice. Je na krajské silnici, BESIP a Centrum dopravního výzkumu ji dokonce eviduje jako jedno z nejnebezpečnějších míst na Vysočině. Po dlouhých jednáních a urgencí naše město zaplatilo dopravní studii, náš dopravní úřad nechal křižovatku osadit zpomalovacími prvky a výraznějšími značkami. Ovšem, hned druhý den po instalaci těchto novot se tam stala nehoda zas. Kraj má prý v záloze ještě snížení rychlosti, tak uvidíme.

Nepovedla se také přestavba bývalého internátu na Hornoměstské ulici na dům sociálních služeb. Nepovedla se proto, že se změnily podmínky dotace a museli bychom provozovat jednu službu, která je sice potřebná, ale stojí spoustu peněz. Zastupitelstvo usoudilo, že tuto službu má poskytovat stát nebo kraj. Přitom internát jsme od kraje koupit museli - už proto, že s takovými ubytovacími zařízeními se v dnešní době může stát bůhvíco. Mít ve městě ubytovnu, která nám nepatří a o jejíchž obyvatelích rozhoduje v horším případě nějaký Pražák, je riziko, které Velké Meziříčí nemůže podstupovat. Internát tedy vlastníme a budovu určitě využijeme a zrekonstruujeme i bez dotací. 

Co se změnilo

Změnila se legislativa o nočním klidu. Zatímco dřív u venkovních akcí jejich konec povolovala městská rada, dnes si stát tuto pravomoc uzurpoval pro sebe. To znamená, že zastupitelstvo muselo vydat vyhlášku, kde výslovně povoluje pozdější večerku u šesti akcí. Zbytek má smůlu. Je to divný zákon, ale i divné zákony musíme dodržovat.

Změnil se duchovní pastýř našich evangelíků. Velkomeziříčská farnost ČCE má po šestnáctiletém působení Pavla Janošíka novou farářku Markétu Slámovou.

Změnilo se naše zastoupení v krajském zastupitelstvu. Velkomeziříčské barvy po loňských krajských volbách na kraji hájím já a pánové senátoři František Bradáč a Jan Veleba.

Změnilo se také mírně i naše zastupitelstvo. František Bradáč na post městského zastupitele rezignoval a nahradil jej Stanislav Rosa. Opět si dovolím osobnější poznámku: je mi to trochu líto, protože právě František Bradáč mě o politice hodně naučil a bude mi chybět. Za jeho dlouholetou práci v zastupitelstvu i na starostovském místě mu znovu velmi děkuji.  

Změnil se termín novoročního ohňostroje - poprvé po dlouhý letech nebyl o půlnoci, ale 1. ledna v podvečer, aby si jej mohly vychutnat hlavně děti. S tím souvisí i to, že zastupitelé o adventu zakázali petardy. V posledních letech totiž klidný předvánoční čas někdy připomínal spíš slavkovská pole a fakt to bylo neúnosné. Letos byl o adventu opět po letech více klid tak, jak se na skutečný čas očekávání sluší a patří.

Osobně si cením

Loni začala dlouho připravovaná obnova unikátních fresek v rytířském sále zámku. Město na ni rodině Podstatzkých přispělo 400.000 korunami. Domnívám se, že po obnově budou fresky jedním z velkých lákadel už tak krásného zámeckého areálu. V této souvislosti mi dovolte připomenout památku mého přítele a vzácného člověka Františka Podstatzkého, který zesnul krátce před Vánoci a dokončení prací už se bohužel nedožije.

Co nás čeká letos

Nechci vyjmenovávat opět řadu staveb a aktivit, chci především upozornit na dopravní komplikace. Je téměř jisté, že letos kraj opraví most u pošty. Pro nás Velkomeziříčáky to znamená obrovskou dopravní komplikaci, srovnatelnou s uzavřením Karlova před třemi lety. Most se opravit musí, je už opravdu na hranici životnosti. Oslovil jsem ministra dopravy, abychom měli pro objížďku dálnici D1 mezi oběma exity bez poplatku. Jenže v této souvislosti připomínám, že v těsném okolí města budou probíhat na dálnici opravy. To znamená další riziko problémů na dálnici a tedy i v našem městě. Prosím všechny obyvatele města o opatrnost a obezřetnost. Zatím jsme všechny tyto problémy v posledních letech přečkali bez nehod a zranění, jen díky tomu, že jsme ukáznění a ohleduplní. Pokračujme v tom.

Rok 2017 bude ve velkém světě opět plný velkých událostí, což znamená vždy boj, nebezpečí, krize a války. Z celého srdce si přeji pro nás všechny, aby se nás tyto velké události dotýkaly co nejméně. Číňané mají pro své nepřátele kletbu: Zajímavé časy na vás! Já nám přeji naopak časy co nejméně zajímavé - časy klidu, míru, osobního štěstí a malých každodenních radostí.

Radovan Necid
starosta Velkého Meziříčí

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.