Šermíři zvelebují katovnu

IMG 9151Členové společnosti historického šermu TAS plánují opravy a vylepšení katovny i přilehlého pozemku. Zvou k návštěvám veřejnost, chtějí, aby katovna žila. Nemají však jistotu, jak dlouho budou moci objekt užívat. Mají jej totiž od města ve výpůjčce.

„Co když se město rozhodne katovnu zbourat? Co když třeba začne výstavba okružní křižovatky do areálu bývalého Svitu, která je v městských plánech? Pak bychom se museli zase stěhovat,“ říká hejtman společnosti TAS Radek Kamenský. Šermíři mají katovnu ve výpůjčce již víc než rok. Za tu dobu zde udělali kus práce a lidé se o tom mohli už několikrát přesvědčit na dni otevřených dveří či třeba nočních prohlídkách

„Osmého ledna jsme měli první veřejnou akci. Doufáme, že se stane tradicí. Takže opět začátkem ledna 2017 k nám hodláme pozvat veřejnost na druhý den otevřených dveří. Dále chceme uspořádat ukončení sezony malých šermířů pro rodiče a známé. Plánujeme i takové akce, jako třeba opékání špekáčků na katovně, nebo velké prádlo, zabijačka, venkovní koncert... Lidé se k nám mohou přijít podívat ale i mimo těchto akcí, v době tréninku ve čtvrtek a v neděli, nebo i jindy. Rádi katovnu zájemcům ukážeme, neboť jsme zde nechali spoustu práce a také peněz,“ říká Radek Kamenský. Jen za loňský rok šermíři z vlastních zdrojů za úpravy katovny utratili kolem 40 tisíc korun. Letos už jsou na 15–20 tisících. „I proto máme strach, abychom o katovnu nepřišli,“ dodává Kamenský.

Šermíři kompletně opravili v budově vodu, elektřinu, podlahy v obytné části, sociální zařízení, uklidili a vyvezli čtyři kontejnery nepořádku. Vyklidili sklep, dotáhli do něj elektřinu. Venku dělali terénní úpravy. Jelikož je zahrada kolem objektu v kopci, postavili kamenné zídky, vytvořili plac pro šermířské vystoupení s šibenicí, kolem a kůlem na upalování. Prostor vzadu za domem vyčistili, zbourali kůlničky a kotce, na původním tarasu za budovou udělali betonový věnec a postavili nové přístřeší, pod nímž bude kovárna, kůlnička na dřevo a lavice k posezení venku.

Rádi by také uvedli do stavu někdy z počátku 20. století zeď kolem objektu a vybudovali nový vchod. To znamená zeď zvýšit o metr až metr dvacet a do ní vsadit velkou bránu pro vjezd vozu s malou vstupní brankou. Po opravách volají i omítky budov. „Plánů máme spoustu. Jen tak mít jistotu, že zde budeme moci zůstat třeba patnáct let,“ uzavírá Kamenský.

Martina Strnadová

___________________

Společnost historického šermu TAS působí již více než dvacet let. Vystupuje na dobových akcích, slavnostech nejen ve Velkém Meziříčí a okolí, ale jezdí po celé republice. Má nyní šest stálých členů a další nadšence – externisty. Na repertoáru má šermířské ukázky od gotiky po baroko. Pod vedením TASU funguje i kroužek mladých šermířů.

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.