Co je to svátek matek

baby-821625Tento svátek letos vychází na 14. května. Je to den, kdy by měl každý vzpomenout na svou matku a poděkovat jí za lásku, kterou nám dala a kterou jsme jako dobrou štafetu předaly zase my svým dětem. Povšimli jste si, že slovo máma se v mnoha zemích říká podobně? Maminku máme spojenou s obrazem svého dětství. Dětství jsme každý prožívali jinak, ale právě díky maminkám většina z nás šťastně. My, ženy v DPS, patříme k těm, co se za mateřstvím už jen s láskou ohlížejí. Přesto dobře víme, že máma zůstane mámou až do posledního dechu. Žena má ve společnosti nejrůznější role. Jsou dnešní „moderní" maminky jiné, než jsme byly my? Nemyslíme si to. Samozřejmě existují i ženy, které dokážou opustit své děti a sobecky myslet jen na sebe. Takové matky se vyskytovaly ve všech dobách, ale bylo jich naštěstí vždy málo. Maminka byla a je pro většinu dětí jistotou, že domov s ní je bezpečné místo pro život. To je také důvod, proč tuto roli ženy oslavují lidé na celém světě.

Snad nebude na škodu připomenout si trochu historie. O Svátku matek jsou nejstarší záznamy z doby před naším letopočtem, kdy se tento svátek slavil ve starém Římě 1. března a říkalo se mu MATRONÁLIE (mater = matka, pater = otec). V dobách feudalismu se slavívala tzv. Mateřská neděle. Bývalo to v předvelikonočním období a v tento den dostávali v některých zemích sloužící volno, aby mohli navštívit své matky. Toto datum dodnes zůstalo svátkem ve Velké Británii. Novodobý Svátek matek se rozšířil nejvíce ve 20. století. V Československu se začal slavit zásluhou Alice Masarykové v roce 1923. V Evropě se nyní slaví v různých měsících. V únoru si jej připomínají Norové, v březnu země Velké Británie, v květnu Maďarsko, Portugalsko, Španělsko a my, první červnovou neděli Švédové, Francouzi a lidé v dalších frankofonních zemích.

Co říci na závěr? My, co jsme dnes už babičkami a prababičkami, blahopřejeme mladým maminkám k jejich svátku a věříme, že láska a péče, kterou ony nyní dávají svým dětem, se jim vrátí – v radosti z nich, v pocitu štěstí a klidného domova. Tak – milé současné maminky – víme, že to nemáte lehké, ale zvládnete to! Buďte hodně zdrávy a ať vám děti rostou k radosti.

Ženy z DPS

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.