Meziříčtí házenkáři na Partille World Cup 2024 skončili pátí

Házenkáři na_Partille_world_cup_2024Naše družstvo házenkářů vyrazilo na největší mezinárodní mládežnický outdoorový turnaj v házené Partille World Cup 2024. Tento mega turnaj ve švédské Partille hostil první červencový týden 1306 týmů z 38 zemí celého světa. Odehrálo se 4492 utkání ve 22 kategoriích. Náš tým vyrazil na mezinárodní konfrontaci do nejstarší juniorské kategorie U21. Družstvo našich borců bylo poskládáno z hráčů hrající prvním rokem za muže a těmi, co nastupovali za starší dorost. A rozhodně se neztratili, vždyť páté místo je skvělou vizitkou!

Naše osmnáctičlenná výprava vyrazila v neděli 30. června, společně s dvěma dívčími týmy Zory Olomouc a jedním týmem Havlíčkova Brodu na 20 hodinové putování do švédské Partille. Dlouhá cesta byla zpestřená dvěma plavbami na trajektu a bohatým hudebním playlistem. Do Göteborgu jsme dorazili v pondělí kolem poledne a ubytovali se na místní škole. Ještě ten den jsme vyrazili na obhlídku hracích míst, na kterých již běžel turnaj nejmladších kategorií v miniházené. Turnaj se hrál na deseti místech. Náš tým hrál nejčastěji v tzv. Hedenu, který čítal 35 hřišť vedle sebe. Dále jsme navštívili centrum Göteborgu a šli si odpočinout po náročné cestě.

Těsně před startem turnaje byla v naší kategorii provedena změna, protože dva indické týmy, se kterými jsme se měli utkat nedorazili. Celkem tedy v kategorii startovalo 15 týmů rozdělených do dvou skupin.

Házenkáři na_Partille_world_cup_2024_2Před začátkem turnaje se bylo družstvo vykoupat v moři, které ovšem nedosahovalo klasických letních teplot. Naše první utkání jsme zahájili proti švédskému týmu IK Baltichov. Po hodně rozpačitém výkonu, kdy jsme si zvykali na prostředí, hrací plochu (travnatý povrch), i jiný styl posuzování různých zákroků jsme podlehli soupeři 12:14. Prohra nás mrzela, protože další zápasy ukázaly, že soupeř patřil spíše k těm slabším. Rozebrali jsme si chyby a zkoncentrovali na další utkání s německým týmem Schifftdorf TV. Proti fyzicky velmi dobře disponovanému soupeři, nás zdobil především rychlý útok a dobrá obrana. Díky tomu jsme utkání dovedli do vítězného konce 18:12.

Ve středu měli naši hráči na plánu zápasový trojboj. V prvním utkání švédský soupeř Lugi HF 1 z Lundu, pozdější finalista, na naše družstvo doslova vlétl. My jsme se jen velmi těžko prosazovali proti velmi tvrdé a kompaktní obraně. Rychlý a dynamický soupeř nám dal tvrdou herní lekci a my jasně prohráli 10:20. V dalším utkání, opět proti švédskému soupeři, tým Kärra HF. Naši hráči absolutně vyhořeli v koncovce a podlehli jsme 5:15. Zážitkem pro kluky mohl být fakt, že toto utkání se hrálo na hlavním hřišti, tzv. Heden aréně. Na třetí utkání se hráči zkoncentrovali a přehráli německé družstvo HSC Haltern-Sythen 15:5.

Ve čtvrtek byl plán jasný – vyhrát oba zápasy, abychom mohli ze třetího místa proklouznout do čtvrtfinále. V cestě stál další švédský soupeř – Täby HBK. Utkání se vydařilo po všech stránkách. Od kvalitní a důrazné obrany až po pestrý útok s precizní koncovkou. V cestě nám nestálo ani počasí, kdy během utkání hráči čelili nejen soupeři, ale i pořádnému „slejváku" a vydřeli jsme vítězství 14:12. Na poslední utkání ve skupině se počasí umoudřilo a přehráli jsme v něm opět v poměru 14:12 nizozemský tým HV Dynamico. Postup mezi elitní týmy tak byl zpečetěn.
V pátek dopoledne šli hráči podpořit český národní tým kadetek proti Chorvatsku, který zde hrál evropský šampionát. V podvečer pak přišlo na řadu čtvrtfinále s kvalitním švédským týmem Torslanda HK. Pro kluky to byla velká zkušenost. Důrazný a rychlý soupeř nám nedal nejmenší šanci a podlehli jsme v poměru 15:27. Tím naše pouť turnajem skončila a my jsme obsadili celkové 5. místo! To bylo zřejmě zasloužené, na víc nebylo, týmy na prvních místech byly o level výše.

Kluci turnajem herně rostli. Vyrovnali se s podmínkami – travnatý povrch, počasí, kopačky na nohách, velký prostor okolo hřiště. Všichni dostali svůj prostor a všichni také vstřelili branku. Mohli se konfrontovat se stejně starými top švédskými hráči. Nikdo se nezranil, naopak po roční pouze se po zranění vrátil Martin Chalupa! Odehraný turnaj nám přinesl velkou zkušenost po všech stránkách. Turnaj byl velkým zážitkem, jak při zahajovacím ceremoniálu, který byl obrovskou show pro všechny hráče, tak leaders party pro všechny trenéry a rozhodčí. Turnaj U21 vyhrál domácí tým IK Sävehof, který v napínavém finále zdolal Lugi HF 1.

Sestava: Lukáš Deraha, Martin Borkovec, Tomáš Kučera – Benjamin Rosa, Tomáš Rosa, Martin Chalupa, Adam Jaša, Tomáš Krčál, Alex Kuřátko, Aleš Novotný, Jaroslav Pavlíček, Marek Sedlák, Jakub Strýček, Jakub Uchytil, Denis Vik, trenér Ladislav Šidlo, asistenti Miloš Rosa a Pavel Uchytil.

Ladislav Šidlo

Házenkáři na_Partille_world_cup_2024_3

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.