Zámeckou kapli požehnal biskup

IMG 7117Biskup Pavel Konzbul požehnal kapli rodiny Podstatzky-Lichtenstein. Obřad proběhl v sobotu 13. července.

Pět desítek pozvaných hostů se sešlo o jedenácté hodině dopolední k žehnání soukromé kaple Neposkvrněného Početí Panny Marie a oltáře sv. Markéty Antiochijské na zámku ve Velkém Meziříčí. „Kaple má pro mě mimořádný význam. Když sem roku 1945 přišli Sověti, maminka řekla: Moje děti dosud neudělaly první svaté přijímání, musíme to rychle provést. První svaté přijímání jsem tedy měl spolu se sestrou v této kapli. Silný zážitek ve mně zůstal dosud. A když jsme po letech v rytířském sále odhalili fresky, byl jsem velice rád, že zobrazují právě svatou Markétu, to je náš sloup,“ uvedl hrabě Jan Podstatzky-Lichtenstein. Svatá Markéta, patronka velkomeziříčského zámku, patří mezi světce s přívlastkem drakobijce. „My potřebujeme promluvy žen, které to s draky zvládly, jako jsou Panna Maria a svatá Markéta,“ pronesl při obřadu Pavel Konzbul.

Zámecká kaple v uplynulých letech prošla opravou, má zrestaurovaný oltář i vitráže v okně. Akademický malíř Jan Knorr do ní namaloval obraz sv. Markéty a spolu s restaurátorem Josefem Filipem ke slavnostní příležitosti vytvořili pro hraběte Podstatzky-Lichtensteina dar v podobě symbolické hraběcí koruny.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.