Kateřinský jarmark v Křižanově trhal rekordy

DSC 0034Tradiční Kateřinský jarmark proběhl v Křižanově letos již podeváté, po letech opět přesně na svátek Kateřin, což odráží historickou tradici konání trhů. V sobotu 25. prosince se tedy celá sokolovna naplnila vůní jehličí, punče a svíček, a především prodejci nejrůznějších rukodělných výrobků a stovkami návštěvníků.

Tento rok proběhly změny v organizaci jarmarku tak, aby co nejvíce účastníkům vyhovoval. Na pódiu se nacházela tvořivá část – zájemci si mohli nazdobit adventní věnce, které předtím namotaly členky Klubu důchodců Křižanov, děti tvořily a zdobily vločky.

Uprostřed sálu připravily Boženka Macková, Andrea Stehlíková a Marta Nagyová částečně prodejní výstavu, které vévodil strom ze zavěšených březových větví ve štaflích a strom ve skříni. Výstava byla návštěvníkům dozajisté zdrojem inspirace na vánoční dekorace i sváteční stolování. Pod galerií se nacházela „odpočinková zóna“, kde mohli hosté posedět a popovídat si.

Stánek propagující Movember měli v sále členové Kaťáku. Prodávali zde „kníraté“ perníčky a speciální kalendáře. Po kalendářích se jen zaprášilo a na programu se neplánovaně objevila autogramiáda modelů z kalendáře (pozn.: kalendáře lze objednávat na tel. 736 435 608 nebo na e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. ).

Další část sálu patřil DDD 2017: Dobročinnému bazaru Dobrých knih pro Dobrou věc. Byl to druhý ročník akce a setkal se s mnohem větším ohlasem. Princip akce tkví v tom, že lidé darují na bazar svoje oblíbené knihy. Těch se na bazaru za symbolických 30 Kč prodalo padesát. Kupci mají po přečtení knihy darovat znovu – tentokrát místní knihovně, aby se dobré knihy a myšlenky šířily mezi ostatní. Za vytěžené peníze budou pořízeny knihy jak pro knihovnu městyse, tak pro knihovnu ZŠ a MŠ Křižanov. A co se stane s knihami, které se neprodaly? Část poputuje rovnou do knihovny, část pak do autobusové zastávky/čítárny „Zastav se s knihou“ na Benešově náměstí, kde si je také může kdokoliv půjčit na zkrácení dlouhé chvíle při čekání na spoj.

Zbytek sálu patřil prodejcům z řad Klubu dětí, Domova Kamélie Křižanov, klientů z Březejce a dalším. Větší část prodejců ovšem lákala kupce svým zbožím na galerii. Nabízeli vše možné od oblečení, přes ozdoby a perníčky, po svíčky, keramiku, hračky a mnohé jiné.

Tuto neskutečnou pestrobarevnou atmosféru mohli účastníci umocnit ještě výbornou kávou, domácími limonádami a dezerty či punčem.

Dle slov organizátorů je návštěvnost i zájem o prodejní místa na jarmarku rok od roku větší. „Věříme, že nová koncepce jarmarku byla pro příchozí příjemnější,“ říká jedna z pořadatelek, Radomíra Schmidová, a dodává: „Jsme velice rádi, že se jarmark těší takové oblibě, a doufáme, že se všichni naladili na tu správnou vánoční strunu.“

Kateřinský jarmark proběhl pod taktovkou spolku Vodotrysk za pomoci přátel, Klubu důchodců Křižanov a městyse Křižanova.

Ondřej Nagy

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.