Dílny ve Světlé jsou jako nové

PXL 20230106_094119885Závěrem minulého roku dokončil Kraj Vysočina rozsáhlou rekonstrukci dílen Hotelové školy Světlá a Střední odborné školy řemesel ve Velkém Meziříčí. Zřizovatel školy Kraj Vysočina přistoupil k této náročné investiční akci, protože stav dílen byl dlouhodobě nevyhovující. Dílny, pracoviště odborného výcviku v ulici Zahradní ve Velkém Meziříčí, tím doslova vstoupily do 21. století. Výsledkem rekonstrukce jsou nové přehledné prostory pro praktickou, ale také teoretickou výuku a hygienické zázemí pro učně i jejich učitele.

„To, že je tu nejen čisto, ale i příjemné teplo, je pro výuku nesmírně důležité," vysvětluje nám vedoucím praktického vyučování Jaroslav Mošner a pokračuje: „Když jsou kluci v příjemném čistém prostředí, lépe se soustředí na to, co je mistři odborného výcviku učí. Rekonstrukce se totiž týkala nejen vnitřního zařízení a vybudování nových sociálních zařízení, ale i opláštění zdí a zateplení střech. A to je opravdu poznat. S tím, jak zde bylo před rekonstrukcí, se to nedá srovnat. A cítíme to i na menší spotřebě energií."

V takzvané horní hale mají své učebny a dílny učební obory automechanik a opravář zemědělských strojů. K dispozici mají dílny se zařízením na ruční obrábění kovů a kovárnu, soustružení a frézování.

V dolní hale, která je ještě větší než horní, mají své učebny a dílny učební obory elektrikář, automechanik, opravář zemědělských strojů a výtahář. Opět zde najdeme dílny pro ruční obrábění kovů, montážní práce, svařovnu pro výuku elektrickým obloukem i plamenem, speciální učebnu pro elektrikáře. V obou halách mají žáci a učitelé k dispozici hned vedle dílen zbrusu nové sociální zařízení.

„V těchto dvou dílnách nebo spíš halách máme kompletní vybavení pro všechny tříleté učební obory," vysvětluje nám Mošner. V loňském roce toto vybavení doplnil i nový auto trenažér a autodílnu nový pětitunový zvedák s dalším speciálním nářadím.

Trendem doby je, že se na ještě před nedávnem výhradně chlapecké obory hlásí také děvčata. I na to škola pamatovala a sociální zařízení i šatny jsou zde jak pro chlapce, tak pro děvčata. To se týká především oborů automechanik a elektrikář.

„Modernizací ale neprošly jen dílny samotné. Změn doznalo i okolí. Místo blátivých komunikací, které zde byly před rekonstrukcí, je nyní všude asfaltový povrch. Školní dílny se díky této rozsáhlé rekonstrukci ocitly mezi nejlépe vybavenými školami, kam Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí vždycky patřila," pochvaluje si vedoucí praktického vyučování Mošner.

Na 20. ledna a 2. února 2023 škola připravuje odpoledne otevřených dveří.

Od 13:00 do 16:00 se můžete přijít přesvědčit na vlastní oči, jak se školní dílny proměnily. Zvláště, máte-li doma šikovného potomka, který se nebojí práce a chtěl by být řemeslníkem. Rčení, že řemeslo má zlaté dno, totiž platí čím dál víc.

Jan Uher

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.