Kmínový festival představil známé šéfkuchaře i oceněné farmáře
Zveřejněno 23. 6. 2020 8:34
Marmelády, medovina, cukrovinky, ryby, bezlepkové potraviny, oleje, vína. To je jen malý výčet pochutin, které mohli návštěvníci Festivalu Českého kmínu zakoupit od farmářů, kteří získali ocenění Regionální potravina či Klasa. Sobota s datem 20. června 2020 ožila na velkomeziříčském náměstí kulinářskou show, farmářským trhem a doprovodnou hudbou Hudců z Kyjova.
Vrcholem programu byla kulinářská show v provedení tří známých šéfkuchařů. Z pražské Esky pozvání přijal Martin Štangl, který připravil brambory v kmínovém oleji a přihlížející si tuto specialitu poté mohli objednat v restauraci Nový Svit. Kuchař známý z televizního pořadu Kluci v akci, Ondřej Slanina, uvařil opečený chléb s ragú a vejcem, při vaření však zvládal bavit publikum mnoha příběhy a zážitky. Poslední vystoupil Jan Rimpler, který je provozovatelem školy vaření v Brně. Rimplerovo menu, skládající se z vepřové panenky a krup s houbami, zájemci mohli ochutnat v restauraci Jupiter. Mezi návštěvníky festivalu byl i starosta města, Alexandros Kaminaras, a místostarosta František Smažil. Město Velké Meziříčí, stejně jako hejtman Kraje Vysočina, Jiří Běhounek, udělili festivalu záštitu.
Organizátoři akce mysleli i na nejmenší, proto měli pro děti nachystaných 700 drobných dárků, pro dospělé zase připravenou tombolu čítající 60 cen, z nichž hlavní cena byla třídenní pobyt. Pořadatelé akce, která měla velký úspěch i přes nepřízeň počasí, Karel Jonák a Martina Homolová z Olejového mlýna Petráveč, děkují všem účastníkům i návštěvníkům.
Zuzana Najtová