Kontrola: Úsporné LED lampy svítí dostatečně

led lampaNové osvětlení LED lampami v ulicích K Novému světu a Nad Tratí splňuje příslušné normy, to znamená, že svítí dostatečně. Prokázalo to kontrolní měření, které v obou ulicích probíhalo na začátku listopadu.

"Měření jsme mohli provést v okamžiku, kdy byly hotové povrchy, protože rozkopané ulice samozřejmě část světla pohlcovaly," vysvětlil starosta Radovan Necid.

Měření intenzity osvětlení probíhalo v ulici Nad Tratí na pěti místech a v ulici K Novému světu na čtyřech. Ukázalo se, že nové lampy intenzitou osvětlení normu ještě překračují. I tak lze ale intenzitu osvětlení na svítidlech zvýšit. "Lze to řešit zvýšením světelného toku svítidel pomocí trimru standardně zabudovaného ve svítidlech DA až na 3,5 násobek stávajícího světelného toku. A to bez nutnosti výměny svítidel. Přisvětlení protilehlé strany od pole stožárů lze upravit jednoduše i zvýšením elevace svítidel pomocí adaptéru," uvedl Jiří Švanda z firmy, která měření prováděla a dále dodal: "Nicméně dvě skupiny nahodilých chodců hodnotily stávající nasvětlení ve srovnání s předchozím pozitivně bez požadavku na jakoukoliv změnu. Mladá rodina s dětmi dokonce označila možnou změnu směru světelného toku tak, že by světlo z ulice dopadalo do oken bytu, jako rušivé a nežádoucí. Zřejmě bych v daném momentu doporučil ponechat soustavu beze změny ve stávajícím nasvětlení a držet se obecně závazných norem."

-kid-

Naměřené hodnoty najdete zde:

 

Z projektové dokumentace:

pdfVelké_Meziříčí-Nad_Tratí_DA.pdf

pdfVelmez-K_Novému_světu_160818.pdf

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.