Pozor na nový typ internetového podvodu

hacking-6694207 1280Nový trik internetových podvodníků spočívá v telefonickém kontaktování lidí s tvrzením, že se dopustili dopravního přestupku, například překročení rychlosti. Cílem podvodníků je získat přístup k vašemu internetovému bankovnictví a následně provést neoprávněné platby.
V pondělí 19. srpna jsme přijali oznámení od osmadvacetiletého muže, který tímto novým způsobem podvodu přišel o sedm set tisíc korun.
Jak podvod funguje?

1. Telefonický kontakt: Muže telefonicky kontaktoval podvodník z neznámého čísla, který mu sdělil, že překročil povolenou rychlost a nyní musí zaplatit pokutu.
Podvodníci se mohou představit jako zástupci dopravní policie nebo jiného správního orgánu.

2. Zaslání SMS s falešným odkazem: Po telefonickém hovoru obdržel muž ze stejného čísla SMS zprávu s odkazem na webové stránky - https://vas-konta-ridice-gov-cz.eu, které mají sloužit k úhradě pokuty.
Stránky vždy vypadají důvěryhodně, ale ve skutečnosti jde o falešné stránky vytvořené podvodníky. Odkaz může mít i jinou podobu.

3. Přihlášení do internetového bankovnictví: Po kliknutí na odkaz byl muž vyzván k přihlášení se do svého internetového bankovnictví, aby mohl uhradit pokutu.

4. Autorizace platby: Muž autorizoval platbu, ale v domnění, že první platba neproběhla, autorizoval ještě další dvě. Autorizací platby tak podvodník získal přístup k jeho účtu.

5. Instalace aplikace Smart klíč: Podvodník muže následně vyzval k instalaci do jeho mobilního telefonu aplikaci typu „Smart klíč" pro zvýšení bezpečnosti. Po instalaci muž aktivoval tuto aplikaci, tím umožnil podvodníkovi přístup do bankovního účtu.

6. Neoprávněné platby: Jakmile měl podvodník přístup do internetového bankovnictví, neoprávněně zadal platby, o kterých poškozený zpočátku nevěděl, až následně mu to potvrdili na pobočce jeho banky.

Jak se chránit před podvodníky?

• Buďte obezřetní při nečekaných telefonátech – Pokud vás někdo kontaktuje s tvrzením, že jste se dopustil přestupku, ověřte si tuto informaci u dané instituce, nejlépe osobně. Nikdy neposkytujte osobní ani bankovní údaje přes telefon.

• Neotvírejte odkazy v SMS od neznámých čísel – Pokud obdržíte SMS s odkazem na úhradu pokuty, neklikejte na něj.

• Nikdy neinstalujte aplikace na základě pokynů třetích stran – Aplikace jako Smart klíč instalujte pouze z oficiálních obchodů a nikdy ne na základě žádosti pochybných webových stránek.

• Pravidelně kontrolujte své bankovní výpisy – Sledujte pohyby na svém bankovním účtu a v případě jakýchkoli podezřelých transakcí okamžitě kontaktujte svou banku.

-PČR-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.