Zastupitelé zakázali zimní petardy. Výjimkou je silvestr a Nový rok

DSC 0046Město zakazuje odpalování petard a rachejtlí během adventu až do Tří králů v zastavěném území Velkého Meziříčí i jeho místních částí. Silvestr a Nový rok mají výjimku.

„Městská policie nyní bude moci konat. Opatření jsou různá, například už od patnácti let mohou mladiství dostat napomenutí, pokutu, nebo jim zábavní pyrotechniku strážníci odeberou,“ dodal k tomu starosta Radovan Necid.

Obecně závazná vyhláška, kterou v tomto týdnu schválili zastupitelé, zakazuje používání zábavní pyrotechniky v období od 1. do 30. prosince a poté od 2. do 6. ledna.

„Zákaz je vymezen pouze na úzké časové období. Je tak plně v souladu s metodikou ministerstva vnitra, podle které má obec určitou činnost zakázat v co nejméně omezujícím a skutečně nutném rozsahu,“ vysvětlila právnička městského úřadu Vilma Drápelová.

Vydání vyhlášky iniciovala městská rada na základě každoročně se opakujících stížností ze strany občanů, které nadměrný hluk v předvánočním i svátečním čase ruší. Často si stěžovali zejména rodiny s malými dětmi či majitelé psů, kteří byli v této době nuceni venčit své domácí zvíře daleko za městem.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.