Přestavba bývalého internátu na Hornoměstské je v přípravě

internat hornomestskaVelké Meziříčí pracuje na přípravě přestavby bývalého internátu Střední školy řemesel a služeb na Hornoměstské na Dům sociálních služeb.

Město na přestavbu žádá dotaci z Integrovaného operačního programu na rozvoj sociálních služeb. Zastupitelé v tomto týdnu přípravu žádosti schválili, a to v souladu se změnou podporovaných aktivit.

V budoucím domě s pečovatelskou službou najdou klienti zázemí domova pro osoby se zdravotním postižením, namísto původně plánovaného domova se zvláštním režimem. „V červenci 2016 řídící orgán IROPu změnil podmínky výzvy a vyjmul z podporovaných aktivit domovy se zvláštním režimem, protože se podporu tohoto typu zařízení se nepodařilo vyjednat s Evropskou komisí,“ upřesnila na zasedání zastupitelstva Marta Muchová, vedoucí sociálního odboru radnice. Nová služba tedy bude pro ty, kteří mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení a jejichž situace vyžaduje pravidelnou pomoc jiné fyzické osoby.

Dále zde bude odlehčovací služba pro osoby, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení, o něž je jinak pečováno v jejich přirozeném sociálním prostředí. Cílem služby je umožnit pečující fyzické osobě nezbytný odpočinek.

A konečně zde bude zázemí i pro sociálně aktivizační službu pro seniory a osoby se zdravotním postižením, které jsou v důchodovém věku anebo mají zdravotní postižení a jsou přitom ohroženy sociálním vyloučením.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.