• Velkomeziříčsko
  • Zprávy
  • Zveřejnění návrhů nové podoby centra se odkládá, vyloučený účastník soutěž napadl u stavovského soudu

Zveřejnění návrhů nové podoby centra se odkládá, vyloučený účastník soutěž napadl u stavovského soudu

archsou 0059Vyhlášení výsledků architektonické soutěže na úpravu centra Velkého Meziříčí zdrží odvolání jednoho z účastníků. Ten rozporuje rozhodnutí poroty u Stavovského soudu České komory architektů a vedení města po dohodě s porotou a sekretářem soutěže proto výsledky zveřejní až po rozhodnutí soudu. To by mělo být zhruba za dva měsíce.

Proti rozhodnutí poroty se u stavovského soudu ohradil jediný vyloučený účastník soutěže. "Do soutěže nebyl připuštěn proto, že nesplnil podmínky zadání. Nedodal rámcový rozpočet úpravy centra, což podmínky výslovně uváděly. Porota proto rozhodla, že tohoto účastníka do soutěže nepustí, aby ostatní účastníci nebyli znevýhodněni," vysvětlil problém starosta Velkého Meziříčí a jeden z porotců Radovan Necid.

Podle informací, které má radnice k dispozici, by měl stavovský soud zasedat zhruba někdy v polovině října. Pokud v této věci vyřkne svůj verdikt, lidé by se konečně mohli s pracemi účastníků seznámit. Původně byla totiž vernisáž výstavy všech návrhů plánována na 12. září, radnice ji však kvůli námitce odložila.

"Považuji to za velmi nepříjemné, protože se osobně nedomnívám, že by porotci udělali ve svém rozhodnutí chybu. Toto přezkoumání tak zbytečně prodlužuje dobu mezi rozhodnutím poroty o výsledcích soutěže a skutečným seznámením obyvatel Velkého Meziříčí s tím, jak by mohlo centrum města v dohledné době vypadat a co porotu k jejímu rozhodnutí vedlo," řekl Radovan Necid a dodal: "Na druhou stranu prosím všechny o pochopení. Stavovský soud totiž hodnotí to, zda byla dodržena pravidla České komory architektů pro tento typ soutěží. Pokud by v našem případě pochybení skutečně nalezl a mezi tím by výsledky byly zveřejněny tak, jak jsme plánovali, odpůrci soutěže, kteří transparentní rozhodování nemají v našem městě rádi, by spustili hotové peklo. Proto je velmi přesný a opatrný postup na místě."

Urbanisticko architektonickou soutěž na úpravu centra města vyhlásilo zastupitelstvo Velkého Meziříčí v dubnu. Své návrhy v červnu odevzdalo 16 účastníků a porota pak na dvoudenním zasedání stanovila pořadí jejich návrhů.

Vítězný návrh podle jednomyslného rozhodnutí poroty podali Ing. arch. David Mikulášek, Bc. Linda Boušková a Bc. Filip Musálek. "Návrh kultivovanou formou bez okázalých gest reaguje na historický kontext náměstí. S prostorem zachází citlivě, až s překvapivou samozřejmostí. Tento přístup ponechává prostoru žádoucí funkční flexibilitu. Jako jeden z mála návrhů se autor zamýšlí nad osudem stromů v delším časovém horizontu. Se stromy zachází jako s neoddělitelnou součástí paměti místa. Návrh je důkazem toho, že veřejný prostor nepotřebuje být svázán korzetem permanentních prvků včetně mobiliáře, aby si uchoval svůj občanský rozměr," pochválila autory porota v protokolu.

Druhé místo v soutěži obsadil MCA Atelier s.r.o. (doc. Ing. arch. Miroslav Cikán, Ing. arch. Radek Novotný) a třetí místo autoři Ing. arch. Lucie Kadrmanová Chytilová, Ing. arch. Tomáš Kopecký, Ing. arch. Richard Ott a Ing. arch. Anita Prokešová. Porota finančně odměnila dalších šest návrhů, které postoupily během hodnocení do druhého a třetího kola.

Účastníci soutěže - architekti a architektonické ateliéry se zabývali novou podobou Náměstí a ulic Radnická, Vrchovecká, Komenského, Kostelní a U Bašty. Město chtělo v soutěži najít nejen to, jak budou vypadat povrchy náměstí a ulic, ale zejména hledalo kvalitní návrh na budoucí dopravní obslužnost, na využití centra jako místa pro společenské a kulturní akce, jako odpočinkové zóny a podobně. V podmínkách zadání byla redukce stávajících parkovacích míst na Náměstí a naopak přidání dalšího, zatím provizorního parkoviště těsně vedle centra v lokalitě za řekou Balinkou. Město také chtělo od účastníků soutěže navrhnout umístění krátkodobých i dlouhodobých kulturních akcí, trhů a pouti, běžné i slavnostní osvětlení, umístění a důstojné začlenění stávajícího památníku obětem války a další. V zadání byl i městský nábytek právě pro kulturní a společenské akce na Náměstí a také řešení vegetace.

Samotná rekonstrukce centra města může podle starosty Necida začít až poté, co bude dopracována kompletní projektová dokumentace a to může trvat i rok. Kompletní výměna sítí, zejména vodovodu a kanalizace, které jsou dnes natolik staré, že jejich stav se dá označit jako havarijní, bude koordinována současně s rekonstrukcí náměstí a přilehlých ulic.

-red-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.