Zemana v Meziříčí přivítalo asi 700 lidí

prezident titulniAKTUALIZOVÁNO O NOVÉ VIDEO:

Zhruba sedm stovek lidí přišlo ve čtvrtek 30. června na velkomeziříčské náměstí, aby se pozdravili s prezidentem republiky Milošem Zemanem. V diskusi se řeč vedla nejen o aktuálních evropských a světových tématech, ale například i o vztahu Miloše Zemana k našemu městu.

Potlesk náměstí si prezident Zeman vysloužil v okamžiku, kdy na prapor města připínal prezidentskou stuhu. "Ve své tvrzi v Novém Veselí mám erb Aliny Meziříčské, která tam žila. Erb tvoří sedm bílých per na červeném poli. Mám poprvé možnost připnout prezidentskou stuhu na prapor města, který má totožný motiv," řekl viditelně dojatý Zeman.

Už čtvrtá prezidentská návštěva v našem městě začala v 16.20 setkáním se starostou, radními, zastupiteli, řediteli příspěvkových organizací a zástupci významných zaměstnavatelů ve městě. Prezident Zeman s nimi mluvil zejména o dění na Vysočině i Velkém Meziříčí. "Mě tady nemusíte vítat, já jsem tady doma," zahájil setkání Miloš Zeman. Od ředitele Jupiter clubu Milana Dufka se v debatě dozvěděl, že Meziříčí je hlavním městem české filozofie - s odvolávkou na deset úspěšných ročníků Evropského festivalu filozofie, který právě v našem městě každoročně probíhá.

V 17.20 pak Miloš Zeman v doprovodu hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka a starosty Radovana Necida přišel na náměstí ke shromážděným lidem. Zodpověděl zhruba 15 otázek. Lidé se zajímali o jeho názor na současnou politickou scénu v ČR, na referendum, NATO a Evropskou unii. "Konečně můžu být hrdý, že máme takového prezidenta, jako jste vy," vyjádřil Miloši Zemanovi podporu jeden z tazatelů. A nebyl sám. Vypadalo to, že ve Velkém Meziříčí má prezident jen samé příznivce. Dorazili však i odpůrci. "Chtěla jsem se pana prezidenta zeptat, jaký je jeho osobní postoj ke lži a jaký má pocit z toho, že se stal prezidentem díky lživé a nenávistné kampani. A taky zda je v pořádku, aby hlava státu urážela všechny, kteří mají jiný názor než on. Bohužel, nebyl mi dán prostor," řekla studentka Sarah Ouředníčková, která přišla na setkání s prezidentem s transparentem "ČR patří na Západ".

Miloš Zeman do Velkého Meziříčí přijel v rámci své cesty po Vysočině. Jde o čtvrtou návštěvu hlavy státu v našem městě. V roce 1928 nás 17. června navštívil prezident Tomáš Garrique Masaryk. Rok po válce, konkrétně 21. července 1946 do Velkého Meziříčí přijel prezident Edvard Beneš. Dvanáctého září 2007 naše město přivítalo prezidenta Václava Klause a dnes zde byl Miloš Zeman.

Martina Strnadová
Petros Martakidis

Jeden z názorů na návštěvuprezidenta Miloše Zemana ve Velkém Meziříčí si můžete přečíst v našem Studentském Meziříčí.

 

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.