Žáci ze ZŠ Oslavická byli v Británii spokojení

11Každoročně na jaře žáci naší školy jezdí na poznávací zájezd do Velké Británie. Ani letošní rok nebyl výjimkou a ve dnech 12. 5. – 19. 5. 2017 jsme vyrazili směr Britské ostrovy. Naším cílem byl tentokrát Londýn a jihozápadní část Anglie, Cornwall.

Po dlouhé cestě autobusem přes Německo, Belgii a Francii, a po asi hodinové plavbě trajektem přes kanál La Manche, nás v sobotu ráno přivítaly bílé doverské útesy v ranním oparu. Naší první zastávkou v Británii byl Londýn, kde nás čekala celodenní prohlídka. Viděli jsme Greenwich, Westminsterský palác, Westminsterské opatství, Big Ben, Buckinghamský palác, St. James´s park, Tower, podmořské akvárium, a také Londýnské oko, ze kterého jsme z výšky 135 metrů měli krásný výhled na slavnou metropoli. Po celodenním chození jsme byli již unaveni, cestovali jsme také metrem a lodí, proto jsme se těšili na večer, kdy nás vlídně přijaly hostitelské rodiny s výbornou večeří. Tomu předcházela chvíle napětí žáků z očekávání, jací budou „náhradní“ angličtí rodiče či prarodiče, jak se s nimi domluví a jak bude vypadat jejich dočasný domov.

Druhý den jsme jeli na jih Anglie, do krásného parku Sheffield, a dál k bílým křídovým útesům Seven Sisters. Navštívili jsme i městečko Brighton se slavným zábavným molem Brighton Pier.

Další dny jsme se vydali poznávat jihozápadní cíp Anglie – hrabství Devon a Cornwall, zemi krále Artuše s parky a zahradami, civilizací nedotčenými romantickými vřesovišti a nádhernými výhledy na Atlantik. Cornwall je hrabství, které je známé mimo jiné také divokou a pustou krajinou, rozsáhlým a rozmanitým pobřežím stejně jako mírným klimatem. Je to i oblast, která svou krásou oslovila mnohé umělce. Svá díla sem zasadily spisovatelky romantických příběhů Daphne du Maurier a Rosamunde Pilcherová.

V náplni zájezdu nechyběla místa jako Dartmoor, oblast mokřin v srdci Devonu,Tintangel – ruiny hradu krále Artuše, vesnička Widecombe, ostrovní klášter St. Michael´s Mount, který jsme si užili hned dvakrát, dopoledne pouze pohledem, v době přílivu, a odpoledne již na vlastní oči i nohy v době odlivu. Zastávku jsme udělali v malebném rybářském městečku St. Ives, obklopeném obloukem pláže se zlatavě žlutým pískem. Zde nás překvapila drzost místních mořských racků, když jsme ochutnávali místní specialitu cornish pasty. Zavítali jsme až na nejzápadnější bod Anglie Land’s End, který byl zahalen do husté mlhy. Dalším zajímavým místem byl Eden Project, který se nachází v upraveném kaolinitovém dolu a uvnitř umělých biomů jsou k vidění rostliny, které jsou shromažďovány z celého světa. Poslední den jsme strávili v Salisbury, typickém anglickém městečku bez mrakodrapů a sídlišť, které se může pochlubit nejvyšší katedrálou v celé Británii a současně nejvyšší budovou na světě postavenou a dochovanou ze 14. století. Krom katedrály jsme navštívili Wilton House, jedno z významných šlechtických sídel sezonně otevíraných veřejnosti.

Pobyt v Anglii byl pro žáky zajímavou zkušeností, poznali odlišný životní styl a stravovací zvyklosti Angličanů. V „nových“ rodinách jsme byli velmi spokojeni a komunikace v angličtině probíhala bez větších problémů. Také jsme poznali typické anglické počasí - během našeho pobytu se vystřídala mlha, déšť, studený vítr i sluníčko. Není divu, že pro anglickou konverzaci je tamní počasí hlavním tématem.

Mgr. Petra Stočková, ZŠ Oslavická

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.