I velké sportovní osobnosti zpravidla začínaly na malých hřištích

P9070015Česká televize odvysílala 16. 2. 2017 v rámci relace Branky Body Vteřiny velmi zajímavou reportáž, která hovoří o tom, že z měst mizí malá sportovní hřiště a bylo by dobré, aby naopak přibývala.

Také v ní zaznělo, že i velké osobnosti svou sportovní dráhu zpravidla začínaly na volných prostranstvích mezi domy a že pro dnešní děti je hledání podobných ploch čím dál těžší. Pavel Kuka například říká: “Z těch míst, kde se daly tyto sporty provozovat, tak vznikly většinou parkoviště nebo nějaké projekty.“ Jednu z ploch, kde hrával i Jiří Holeček, teď zcela zabírá obchodní centrum. Dodává k tomu: “Na místě, kde dneska stojí Palác Flora, byly vlastně tři takový plochy. Jedna byla se stromy. Tam bývávala taková starobylá dřevěná restaurace. A pak byl jeden prostor, kde byly houpačky kolotoče a dole byl třetí velký prostor na fotbal.“ Další důvod, proč by měla vznikat nová sportovní hřiště, nám sděluje Jiří Holeček ml., poslanec Parlamentu ČR: “Přibývá velký počet dětí, které z finančních důvodů jejich rodiny nemůžou sportovat organizovaně, a tak by bylo dobré jim vytvořit podmínky i pro neorganizovaný sport, a to jsou právě ty plácky.“

Na celou reportáž od České televize se můžete podívat zde: http://hristekunsovec.webnode.cz/reportaz-ct/

Zajímavý článek také vyšel v Právu 25. 3. 2017 (viz novinka z 26. 3. 2017 na stránkách http://hristekunsovec.webnode.cz/novinky/), kde se hovoří o tom, že hodně dětí dnes je neohrabaných a tělocvik je pro ně strašákem. V článku se také píše, že ministerstvo školství proto chce mimo jiné i rozvoj otevřených sportovišť.

Lokalita, která se v našem městě pro takové volně přístupné sportovní hřiště přímo nabízí, je Kunšovec. Zde má hřiště dlouholetou tradici, vždy bylo velmi využívané a může sloužit nejen dětem a dospělým z okolí, kterých je tu opravdu hodně, ale všem občanům města. Zvláště v kombinaci s dětským hřištěm by toto místo více využily i nejmenší děti a děti z mateřských školek, které na hřiště do Kunšovce stále chodí. Je dobré, když si děti už od předškolního věku zvyknou chodit na hřiště sportovat a považují to za normální.

Jiří Svoboda

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.