Čarovné bačkory ukončily loutkovou sezonu 2016/2017

vsichniPoslední vyprodané představení o létajících bačkorách ukončilo již 66. sezonu loutkového divadla. Od října do března bylo uvedeno sedm pohádek ve dvanácti představeních na domácí scéně v Jupiter clubu a se třemi pohádkami navštívili loutkáři Jabloňov, Třebíč a Humpoleckou marionetu. Pohádky Pilulky čaroděje Dobroděje, Panoš Jiří, Haniččin vánoční stromeček, Kašpárek a hastrman, Pohádka o Slunci a Čarovné bačkory vidělo na patnáct set malých i velkých diváků.

Loutkoherecký soubor má své zázemí v Jupiter clubu od roku 1977. Momentálně má 22 členů s věkovým rozpětím mezi 11 a 92 lety, je v něm 11 žen a 11 mužů. Mobiliář zahrnuje na 250 loutek, byly získány postupně mezi lety 1960 a 1986, v roce 2015 přibyly čtyři kulisy letního a zimního lesa a dvě loutky, Honza a Čert. O loutky a veškeré vybavení, včetně zázemí, se starají členové spolku sami. Údržba jedné loutky, které např. upadla hlavička nebo se poškodila nožička v ohebném kloubu, zabere tři hodiny z volného času jednotlivých členů. „Už v tom začínám mít praxi, takže to celé jde celkem rychle. Vytahají se všechny hřebíčky, převážou úvazy, opraví šití i pásky držící klouby, vyperu oblečení loutky,“ podotýká vedoucí souboru Kateřina Maloušková. Při opravě tak provede celkovou úpravu. Vzhledem k věku loutek se tyto „úrazy“ stávají častěji. Kulisy jsou pečlivě udržovány v původním stavu, nepřemalovávají se.

Mezi zajímavé události této sezony meziříčských loutkářů patřilo podzimní představení O Koblížkovi na velkém sále Jupiter clubu, které se hrálo se zkrácenými úvazy marionet a byli při něm na scéně vidět vodiči i mluviči loutek. České a slovenské loutkářství se dočkalo zápisu do seznamu kulturního dědictví UNESCO a v této souvislosti se Meziříčští zúčastnili slavnostního pokřtění almanachu Fenomén českého loutkářství v pražském klubu Unima 18. listopadu. Již potřetí se loutky také stěhovaly do Humpolce na loutkový festival Humpolecká marioneta. K obnovení tohoto festivalu došlo v roce 2013 po dvaceti letech a meziříčští loutkáři se jej zúčastnili třikrát, spolu se soubory z Třeště, Třeboně a Humpolce. Neméně významnou událostí pak byla oslava devadesátých pátých narozenin paní Jasny Mikuláškové, zakladatelky a dlouhodobé členky loutkového divadla.

Aktuální fotografie a události jsou pravidelně ukládány na webové stránky www.loutkyvm.webnode.cz.

Jitka Kočí

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.