Druhý den otevřených dveří nabídne prohlídku zvelebené katovny

IMG 1943Šermíři připravují již druhý den otevřených dveří v katovně. Proběhne v pátek 13. ledna 2017 od 13 do 18 hodin.

Zájemci, kteří se příští týden v pátek do katovny vypraví, se mohou těšit ochutnávky různých pokrmů i nápojů. Dozvědí se zajímavosti z historie života na katovně a možná si i vyzkouší svoje znalosti. Uvidí mistra kata i při jiné práci, než je jeho obvyklá, a to v kovárně. Opečou si špekáček, spatří něco málo z umění šermířů, no prostě mají šanci strávit příjemné odpoledne na zajímavém místě a v dobré společnosti.

„Od prvního dne otevřených, který jsme pořádali 7. ledna 2016, se na katovně mnohé změnilo, uvnitř i venku. A plánujeme další věci, které bychom chtěli udělat v průběhu tohoto roku. I s tím vším návštěvníky seznámíme,“ zve zájemce k návštěvě Radek Kamenský, hejtman společnosti TAS. A vyjmenovává novinky, které členové společnosti TAS během loňského roku stihli, a to: odstranit rozbitý kotec, vyklidit místo a vybudovat hezký kout pod skálou, zbourat starý a postavit nový přístřešek na dřevo u ohniště a pro kovárnu, zprovoznit prostory pro dílnu a sklad, uklidit a zpřístupnit sklep a zavést do něj elektřinu, upravit terén kolem šibenice a kola, vybudovat ve stráni cestičky a malé jeviště, získat povolení pro kácení náletových dřevin, zprovoznit kuchyňku v katovně a vytápění celého objektu, vyzdobit vnitřní prostory obrazy s tematikou katovského řemesla. (O úpravách katovny a dalších plánech šermířů jsme podrobně psali ZDE.)

Na seznamu plánů do budoucna mají šermíři sepsáno: zušlechtit zahradu, u domku s dílnou zbourat část verandy a nahradit ji dřevěnou, vyměnit shnilé krovy, obnovit zbourané ploty ze strany od lesa a z ulice, vytvořit informační nástěnku před katovnou, z čelního pohledu uvést zeď a vjezd do katovny do původní podoby z konce 19. století. „A konečně chytit, odsoudit a potrestat vandaly, co nám rozbíjejí okna,“ dodává s úsměvem a nadsázkou Radek Kamenský. (O vandalech řádících na katovně jsme psali ZDE a ZDE.)

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.