Senioři jsou v knihovně po škole

IMG 9824Čtyřiadvacet seniorů se účastní kurzu Po škole v Městské knihovně Velké Meziříčí, která ho pro ně pořádá zdarma. Věnují se svému vzdělávání i výchově, ale hlavně se společně setkávají. Letos již druhým rokem, přičemž mottem kurzu je tentokrát Ecce, homo! – Ejhle, člověk!

„Tak jaké jsou atributy Jana Sarkandera?“ ptá se úvodem hodiny historie na domácí úkol Martin Štindl. A „žáci“ jmenují: kříž, kniha, klíč, prst na ústech... Vyučující je vyčerpávající odpovědí překvapen a o některých s účastníky kurzu diskutuje. V další hodině není třeba blok ani tužka, ale spíš bavlnka, proutek a peří. Probíhá pracovní výchova a na programu je výroba indiánského lapače snů.

„Po škole“ jsou senioři sedm úterních odpolední od 15 do 17 hodin, přičemž absolvují dvě vyučovací hodiny a jednu svačinovou přestávku. Vyučující je zapíše do třídní knihy, odevzdají svoje domácí úkoly z minula a vrhnou se do nové látky. Na rozvrhu mají psychologii s Evou Kočí Valovou, tělesnou výchovu s Michalem Koudelíkem, historii s Martinem Štindlem, pracovní výchovu s Boženou Sedlákovou, český jazyk s Ivanou Vaňkovou, hudební výchovu s Martinem Karáskem a mezitím jednu exkurzi s Marií Ripperovou. No a závěrem samozřejmě obdrží i vysvědčení.

„Naši účastníci kurzu jsou naprosto skvělí. Jsou skutečně již nějakou tu dobu po škole a všichni přistoupili na lehkou nadsázku. Nosí omluvenky, dělají domácí úkoly, užívají si společné svačinové přestávky, na které jim vždycky něco dobrého připravíme, napečeme. Berou to s humorem i vážně,“ říká ředitelka knihovny Ivana Vaňková, která s originálním nápadem uspořádat pro seniory kurz Po škole přišla.

„Já sem letos chodím poprvé a jsem moc spokojená,“ říká téměř devadesátiletá Jaroslava Limpová, která se o kurzu dozvěděla v knihovně, kam pravidelně chodí pro četbu. „Líbí se mi, že jsem mezi lidmi a taky se dozvím hodně zajímavého – třeba posledně při exkurzi o zdejších rodácích. Nepocházím totiž z Velkého Meziříčí, žiju zde teprve dvanáct let, tak mě to hodně zajímá. Víte, já jsem taková zvědavá,“ dodává s úsměvem.

Přesně to je cílem akce knihovny. Přinést lidem možnost setkání, příjemnou atmosféru, přátelství a jako bonus něco se přitom i dozvědět.

Martina Strnadová

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.