Filozofický víkend nabídl debaty, hudbu a tvoření

DSC 0874Festivalový víkend přinesl filozofické přednášky a debaty i kulturní program. Zájemci debatovali o zakládání univerzit ve středověku, lokální a globální geopolitice, navštívili koncerty Harmonie i Vlasty Redla, tvořili středověkou listinu.

Páteční program nabídl žákům šestých tříd základních škol interaktivní blok s ukázkami lokální architektury a uměleckých děl v krajině města i okolí. Výuky se ujali manželé Veličkovi. S Alicí Trojanovou poté žáci tvořili vlastní díla, jež byla k vidění u špitálního kostela sv. Kříže. Hosté Tomáš Daněk a Zuzana Hamáčková pak hovořili o antropocénu a problému udržitelnosti. Na zámku i v muzeu bylo tématem dne haiku.

Do středověké kaligrafie se účastníci workshopu ponořili v sobotu. Domů si odnášeli vlastnoručně brkem a duběnkovým inkoustem napsanou listinu. Návštěvníci filozofické kavárny na zámku si vyslechli přednášky o středověkých univerzitách, kosmologických principech i lokální architektuře s globálním dopadem. Náročná témata vystřídalo odlehčení, jímž byl koncert Vlasty Redla.

Nedělní filozofická kavárna přivítala Františka Kinského, Jana Podstatzkého, Jana Luštince či Danuši Siering. Tématem byla nejen šlechta, jak by se mohlo zdát, ale i geopolitika a evropanství. Podvečer patřil Zdeňku Hostomskému a Petru Smejkalovi, kteří debatovali o zdraví. Muzikál Johanka z Arku festivalový víkend uzavřel.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.