Děje se v knihovně. Tentokrát na téma akvizice

Knihovna 01_-_kopieAkvizice, neboli nově získaná věc. V našem profesním světě chápáno jako obvykle koupí či někdy též darem nabytá knihovnická jednotka, nejčastěji klasická kniha. Ovšem oním přírůstkem může být i CD s audioknihou či společenská hra. V loňském roce jsme fond rozšířili o 1 231 novinek celkem za 372 262 Kč.

Nejvíce nakupujeme na internetu, přímo v akvizičních knihovnických portálech, které nám logicky nabízejí vyšší slevy než kamenné obchody. Ovšem ty také čas od času navštěvujeme, protože třeba odbornou literaturu si rádi před koupí prohlédneme zevrubně. Regionální díla pořizujeme přímo od autorů, nebo oslovením obcí v širokém okolí. E-shopy s hračkami, zrovna jako klasická hračkářství, jsou zdrojem deskových her. Stále ještě k nám také zajíždí osobně prodejci či zástupci malých nakladatelství. Někdy také sháníme konkrétní titul ber kde ber. Zajímavé by bylo i povídání, jaká díla z rozsáhlé knižní produkce vybíráme a která úmyslně pomíjíme, ale to snad někdy příště.

Knihovna 02_-_kopieTeď si totiž jen tak zlehka naznačíme proces zpracování. Každému nováčkovi je nejprve pořízen záznam v přírůstkovém seznamu, aby byl čtenářem i knihovníkem později hravě nalezen v elektronickém katalogu. Potom ho bystré oko prohlédne, zda je správně vsazen do vazby, není otlučen či jinak poškozen. Pokud projde vstupní kontrolou, dostane se mu orazítkování na striktně daných stranách, označení štítky pro lepší vyhledávání a obalení krycí fólií, aby vydržel co nejdéle svěží, až půjde z ruky do ruky, z tašky do tašky, z domácnosti do domácnosti. A to v nejlepším případě po řadu let. Tedy pokud jsme se díky našim zkušenostem a znalostem trefili do vašeho čtenářského vkusu při AKVIZICI.

Ivana Vaňková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.