Permakultura není jen o zahradničení

PXL 20230428_121123139Uplynulý víkend byl v ekocentru Chaloupky na Balinách ve znamení permakultury. Devatenáct učitelek a jeden učitel prvního stupně a mateřských škol z celé republiky se zde setkali, aby se tuto dovednost naučili zapojovat do výuky. Dvoudenní kurz se jmenoval: Pozoruj a jednej aneb Jak na permakulturu s dětmi. Kurz je součástí projektu Děti v permakultuře.

Organizátorem je Ekocentrum Cassiopea z Českých Budějovic, které je také partnerem mezinárodního projektu podpořeného Státním fondem životního prostředí. Projekt Využívej změnu tvořivě tvoří 8 kurzů po celé republice. Budou vždy dva na jaře a dva na podzim v různých krajích.

Smysl kurzu, a co to vlastně permakultura je, nám vysvětlila jedna ze dvou lektorek Adéla Hrubá: „Klademe velký důraz na to, že permakultura se nezabývá pouze zahradničením, ale týká se lidského života jako takového. Ukazuje mu vodítka jak se rozhodovat, nebo jak plánovat veškerou činnost. Tento pojem vznikl spojením dvou slov: permanent a culture, čili trvale udržitelná lidská kultura, která se dokáže chovat tak, aby při své činnosti přispívala k rozvoji všech ostatních lidí, společenstev a ekosystémů vůbec. Je to v podstatě způsob jednání, který použijete v jakémkoli předmětu. Zahradu vlastně vůbec nepotřebujete."

Jan Uher

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.