Host večera nás provedl po Ukrajině slovem i obrazem

DSC 0111Ještě před Velikonoci jsme se v Husově domě sešli k letošnímu druhému Večeru s hostem. Tentokrát jím byl reportážní a dokumentární fotograf Vojtěch Dárvík Máca, který se dlouhodobě věnuje Ukrajině. Situaci ve vesnicích v Doněcké oblasti začal dokumentovat už rok před začátkem ruské invaze.

Tématem večera bylo jeho ústní i fotografické svědectví. Líčil, s čím a s kým se potkal, jak tamní situaci vnímal a vnímá, co na něj silně zapůsobilo. Nejvíc se rozvyprávěl o Avdiivce, kde strávil hodně času a kterou stran ruských útoků přirovnával k Bachmutu. Avdiivka je sice výrazně menší, ale stejně jako Bachmut dodnes ruským útokům odolává.

Některé shlédnuté fotografie byly doslova časosběrným dokumentem – jeden rok krásná budova školy, další rok ruina. Také však už obráceně: jeden rok ruina (2022), další rok už opravená funkční budova (2023).

Vojtěch vyprávěl o tom, že ukrajinští vojáci očekávají v půlce dubna velkou ruskou ofenzivu. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že jsme svědky plíživého zániku Ruské federace, který však vzbuzuje množství otázek. Zůstane Rusko jednotné, nebo se začne drobit na satelity? Kdo bude v jeho čele, diktátor nebo liberál? Dojde v Rusku k obměně společenské elity a obrodě? Co se stane s Ukrajinou, která se semkla proti společnému nepříteli? Vydrží takto konzistentní i po skončení války? Co se všemi neregistrovanými zbraněmi, nad nimiž nebude žádný dohled?

V diskuzi se dostalo také na to, co by býval rád zachytil, ale nemohl (vyzrazení vojenského tajemství, novinářská etika) nebo co naopak vyfotografoval a natočil, ale poté to musel z etických důvodů odložit. Vojta s sebou vzal na ukázku také neprůstřelnou taktickou vestu a přilbu. Na Ukrajinu se plánuje vrátit v květnu.

Informoval nás o vzniku jeho fotoreportážní knihy nazvané Deník z války, kterou můžeme podpořit přes Donio.cz.

Markéta Slámová

DSC 0112

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.