Mladší žáci házené se stali mistry České republiky

10O víkendu 31. 5.-2. 6. 2024 se v Olomouci konalo Mistrovství České republiky v Házenkářském desetiboji chlapců, kam se naše družstvo mladších žáků probojovalo přes krajskou a regionální kvalifikaci a účastní se ho šest nejlepších družstev z celé republiky.

Do letošního ročníku se probojovaly ještě týmy TJ Sokol Centrum Haná, KH Kopřivnice, Lovci Lovosice, Talent Plzeň a TJ Sokol Úvaly.

Házenkářský desetiboj (HD) je jednorázová soutěž všestrannosti družstev organizována Komisí mládeže Českého svazu házené jako souhrn týmových disciplín a disciplín jednotlivců. Do disciplín týmových patří: Osobní obrana, Shot-out, Utkání v házené, Aktivita hráčů a Fair Play, které se vyhlašuje samostatně. Mezi disciplíny jednotlivců patří: Hod házenkářským míčem, Odraz snožmo, Rychlý běh 2x15 m, Rychlost hodu a Překážková dráha. Za každou disciplínu se sbírají body podle pořadí a každé družstvo si může vsadit na jednu disciplínu, ve které si nejvíce věří, tzv. „žolíka", který přináší dvojnásobný počet bodů (kromě disciplíny „Utkání v házené" - ta má automaticky dvojnásobný počet bodů).

Naše družstvo vsadilo „žolíka" na disciplínu Odraz snožmo a tento tah vyšel, skončili jsme v této disciplíně na druhém místě. Také v ostatních disciplínách jednotlivců jsme se drželi na předních příčkách:

Odraz snožmo – 2. místo
Rychlost hodu – 1. místo
Hod házenkářským míčem na vzdálenost – 4. místo
Rychlý běh 2x15m – 3. místo
Překážková dráha – 2. místo

Dokonce se nám podařilo získat z těchto disciplín i ocenění jednotlivců – Martin Jelínek za nejdelší hod a nejrychlejší střelu, Tobiáš Winterling za nejrychlejší překážkovou dráhu.

Nejdůležitější a nejprestižnější na celém desetiboji je ale týmová disciplína „Utkání v házené", která má automaticky dvojnásobný počet bodů. V této disciplíně jsme postupně porazili TJ Sokol Úvaly, TJ Sokol Centrum Haná a Talent Plzeň. V utkání s Lovci Lovosice přišlo malé zaváhání a bohužel jsme ho prohráli. Před posledním zápasem s KH Kopřivnice bylo jasné, že půjde o to, kdo bude v této disciplíně první, jelikož soupeř byl před námi pouze o jeden bod. Zápas to byl velice těžký a vyrovnaný, ale naši hráči do něho šli motivovaní tak, že chtějí brát pouze vítězství, a tak se i stalo. Celý zápas jsme dovedli do vítězného konce a nejdůležitější disciplínu tak vyhráli!!

Výsledky týmových disciplín:
  Osobní obrana Shot-out Utkání
VM – TJ Sokol Úvaly 11 : 6 17 : 7 13 : 11
VM – TJ Sokol Centrum Haná 12 : 6 11 : 7 17 : 8
VM – Talent Plzeň 10 : 6 14: 16 10 : 4
VM – Lovci Lovosice 6 : 8 10 : 10 8 : 10
VM – KH Kopřivnice 7: 8 13: 18 10 : 6

Po posledním zápase přišlo nekonečné čekání na počítání celkových bodů - výsledků a všichni jsme doufali v umístění „na bednu". Po rychlé poradě trenérů následovalo vyhlášení. Předávání diplomů a medailí se zhostil muž nejpovolanější, prezident Českého svazu házené Mgr. Ondřej Zdráhala. Na celém týmu byla vidět obrovská nervozita, a když se postupně vyhlásilo šesté, páté a čtvrté místo a ani jedinkrát nezaznělo „TJ Sokol Velké Meziříčí", propukla mezi kluky obrovská radost, protože už věděli, že získávají medaile. Když ale „TJ Sokol Velké Meziříčí" nezaznělo ani při vyhlašování třetího a druhého místa, tak to teprve vypukla nepopsatelná radost a křik, protože v tu chvíli všichni věděli, že jsme MISTŘI, MISTŘI, MISTŘI!!!!

Od roku 2017 se nám pravidelně daří probojovat do finále Mistrovství ČR v HD – mezi 6 nejlepších týmů ČR, a už jen účast „na republice" je velký úspěch! Doposud nejlepším naším umístěním bylo 3. místo v roce 2018 v Novém Veselí. Letošní výsledek je tak pro celý klub házené TJ Sokol Velké Meziříčí obrovský úspěch v celé jeho historii. Naposledy se to podařilo v roce 1988 družstvu mladších žáků v Národním finále ČSR ve Zruči nad Sázavou. Mistry republiky jsme tak podruhé po 36 letech!

Velké poděkování patří všem hráčům za předvedené výkony po celou letošní sezónu - jste neskuteční borci, skvělá parta a jsme na vás pyšní. Dále děkujeme všem rodičům, kteří se neváhají za námi vydat fandit i do vzdálenější míst republiky (a nechyběli ani v Olomouci), ale i těm, kteří nám fandí na dálku. Děkujeme, že svoje děti vedete ke sportu, a hlavně k házené, která je velice baví a naplňuje. Bez Vás by to nešlo. Ještě jednou děkujeme!!

Celkové pořadí:
1. TJ Sokol Velké Meziříčí
2. Lovci Lovosice
3. KH Kopřivnice
4. Talent Plzeň
5. TJ Sokol Centrum Haná
6. TJ Sokol Úvaly

Tým mladších žáků: Chalupa Vojtěch – Fialka Erik, Homola Martin, Chadim Lukáš, Jelínek Martin, Kadlec Adrian, Kalina Tomáš, Karásek Samuel, Peterka Jonáš, Prokeš Matyáš, Smejkal Jakub, Štěpánek Tadeáš, Winterling Tobiáš, Živčic Pavol

Trenéři: Živčic Pavol, Holý Jiří, Krejčí Martin

-Martin Krejčí-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.