Budoucí kuchař z Velkého Meziříčí je ve finále soutěže Svačina roku
Zveřejněno 28. 11. 2019 10:10
Michael Tini z Hotelové školy Světlá a Střední odborné školy řemesel, Velké Meziříčí je jedním z 15 finalistů celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. O postup do finále usilovalo 160 studentů. Finále se uskuteční ve středu 4. prosince v kulinářském studiu Chefparade+ v pražských Holešovicích. Soutěží se o ceny v celkové hodnotě 45 000 Kč. I letos je do hlasování zapojena veřejnost, která může hlasovat na FB Rio Mare o „Cenu veřejnosti".
Studenti odborných středních škol se zaměřením na gastronomii měli za úkol vymyslet originální recept pro zdravou a moderní svačinu za použití rybích výrobků Rio Mare. Nyní úkolem finalistů bude připravit živě před porotou, ve stanoveném limitu 20 minut, 5 porcí své originální svačinky z prvního korespondenčního kola. Hodnotí se chuť, nápad, prezentace, ale také dodržení časového limitu.
Finálové svačinky budou hodnotit dvě poroty. Odborná porota v čele s Mistrem kuchařem Vladimírem Pickou doplněná o šéfkuchaře Jiřího Krále a Vladislava Stupariče. Druhou porotu tvoří zástupci pořadatele a známá food bloggerka Eva Ehrenbergerová, autorka blogu Moje barevná kuchyně. Finále bude moderovat již tradičně oblíbena herečka a kuchařka Markéta Hrubešová.
„Těší nás stále rostoucí zájem studentů, kteří se do naší soutěže hlásí. Soutěž už slaví sedmé narozeniny a tak jsme pro letošní ročník připravili jednu novinku a rozšířili jsme portfolio hlavních surovin, ze kterých soutěžící svačiny připravují. Přidali jsme Rio Mare Grilované filety markety v extra panenském olivovém oleji a Rio Mare Filety sardinek v olivovém oleji," řekl Jan Jedlička, marketingový manažer Bolton Czechia.
Kuchař nejlepší svačinky získá poukaz v hodnotě 7 000 Kč, autoři druhé a třetí nejlepší svačiny vyhrají poukazy v hodnotě 5 000 Kč a 3 000 Kč. Porota pořadatele udělí „Zvláštní cenu Rio Mare" s dárkovým poukazem v hodnotě 5 000 Kč. Vítěz „Ceny veřejnosti", autor svačiny s největším počtem hlasů na FB stránce Rio Mare, získá výrobky Rio Mare v hodnotě 2 500 Kč. Navíc každá oceněná škola získá výrobky Rio Mare ve stejné hodnotě.
Soutěž již sedmým rokem organizuje společnost Bolton Czechia, výhradní distributor rybích výrobků Rio Mare pro Českou republiku.
Michael Tini, Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel, Velké Meziříčí; Quesadillas s tuňákem Rio Mare a rajčatovou salsou
Suroviny na 4 porce:
2 konzervy Rio Mare tuňáka v olivovém oleji, 1 cibule, 1 feferonka, hrst nastrouhaného Cheddaru, hrst nastrouhané nivy, hrst nastrouhaného sýru Brie, 2 stroužky česneku, 2 lžíce limetkové šťávy Limmi, hrst petrželové natě, 4 lžíce sterilované kukuřice, 8 cherry rajčat, 2 tortilly, sůl a pepř.
Postup:
Připravíme rajčatovou salsu: nakrájíme rajčata a cibuli na kostičky, přidáme utřený česnek, nasekanou feferonku, limetkovou šťávu Limmi, sůl a pepř. Quesadillas: Na pánvičce nahřejeme tortillu, vložíme navrch strouhané sýry, tuňáka Rio Mare v olivovém oleji a kukuřici. Přikryjeme druhou tortillou a spojíme. Teplé quesadillas krájíme a ozdobíme zelenými natěmi. Salsu dáme do mističek.
Táňa Nevrklová