Nový kamenný kříž u Oslavice bude v neděli požehnán

Kříž 06Nad bývalým závodištěm u Oslavice už stojí nový kamenný kříž, který vznikl i díky příspěvkům spoluobčanů z velkomeziříčského regionu. Jeho slavnostní žehnání proběhne v neděli 5. srpna přibližně v 11.20 po skončení poutní mše svaté v Oslavici.

Kamenný kříž je z obou stran osázen dvěma lípami. Myšlenku vedoucí k jeho vzniku popisuje jeden z organizátorů Tomáš Chlubna: "V posledních desetiletích se toho v naší zemi, v našem kraji i v našem blízkém okolí mnoho zbudovalo. Rodinnými, bytovými, pečovatelskými a všelijakými jinými domy počínaje, dětskými hřišti či silnicemi konče. Ovšem nových míst pro odpočinek těla i duše, která by působila v krajině zklidňujícím dojmem, dokázala okolí zastavit k zamyšlení, působila by nerušivě, třeba i krajinu obohatila a hlavně dokázala stát a sloužit svému účelu staletí… těch vzniklo jako šafránu."

Stavbu kamenného kříže se podařilo realizovat díky nezištné pomoci spoluobčanů, kteří nabídli stavební a dopravní techniku včetně materiálu pro základ, pro terénní úpravy, věnovali čas pravidelnému zalévání lip a zejména, přispěli i finančně. "Celá akce byla zrealizována bez jakýchkoli prostředků EU. Drtivá většina dodavatelů šla s cenou svých prací na náklady, případně i gratis, přesto jsme se k dnešnímu dni dostali k částce 100.000 Kč, která musela být zaplacena. Jsem si jist, že kdyby si většina dodavatelů tuto akci nevzala k srdci, byla by částka vynaložená minimálně dvakrát větší," říká Tomáš Chlubna a dodává: "Přesto, nebo právě proto nám již nezbývají peníze na úplné dokončení místa kolem kamenného kříže a lip." Chybí jednoduchá dřevěná lavička, dva masivní dřevěné hranoly k vytyčení hranice směrem k poli a zasetí trávníku. Organizátoři a podporovatelé akce proto prosí všechny, kteří by chtěli přispět na dokončení prostranství kolem kříže, aby peníze přinesli buď osobně na adresu Tomáš Chlubna, Oslavice 211, tel. +420 776 479 307, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , nebo je poslali na účet k tomu zřízený: 670100-2215225636/6210.

Martina Strnadová

Pokyny pro návštěvníky slavnostního žehnání

Pro účastníky od Velkého Meziříčí je ideální zaparkovat u kovošrotu Ferrum, dříve Šviko, a poté polní cestou skrze bývalé závodiště po cca 600 metrech, přibližně 10 minutách chůze dojdete ke kříži s dvěma lipami. Případně lze dojet až nad závodiště a auto odstavit na poli po levé straně a pak ujít posledních pár desítek metrů.

Pro ty účastníky, kteří po skončení poutní mše svaté v Oslavické kapli Božího milosrdenství pojedou autem bude možno zaparkovat na poli po pravé straně, najet se musí již z cesty na louku a poté na pole, bude zde označení šipkami. Vzhledem k tomu, že ke kříži vede pouze „asfaltová“, velmi prašná polňačka, ideální je jít pěšky. Od kaple Božího milosrdenství, kde od 10:00 bude poutní mše svatá, je to 1,6 kilometrů, přibližně 30 minut klidné chůze. Cesta bude vyznačena.

Vznik kamenného kříže chronologicky

Léto + podzim 2017 – změnou návrhu územního plánu obce Oslavice (vyjmutí ploch pro průmysl a skladování z horizontu v krajině) a vznikem návrhu na podchod pod budoucím obchvatem byla pojata myšlenka obohatit toto místo o kamenný kříž a dvě lípy jako poděkování
Říjen + listopad 2017 – debata o podobě kříže a místa, výběr kamene
25. listopadu 2017 – návrh podoby místa s kamenným křížem a dvěma lipami architektem Petrem Veličkou
Prosinec 2017 – souhlas vlastníka pozemku se záměrem
28. prosince 2017 – vyměření konkrétního místa
Leden–březen 2018 – příprava realizace
20. března 2018 – vytyčení míst k zasázení dvou lip
23. dubna 2018 – na svátek sv. Vojtěcha byly zasazeny dvě již odrostlejší lípy, cca 13 let staré
půlka května 2018 – odvoz kamene od Oslavického vlastníka – dárce, do kamenolomu v Kamenné
květen/červen 2018 – chystání kamene v kamenolomu (po rozpůlení bylo nutné kámen injektážemi zpevnit), doladění podoby pro finální instalaci
10. července 2018 – nachystání fundamentu pro instalaci již dvou částí kamene
25. července 2018 – na svátek sv. Jakuba instalace kamenného kříže
28. července 2018 – terénní úpravy okolo kříže a lip

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.