Vysokorychlostní vážení kamionů patří mezi nejlepší projekty veřejné správy

vysokorychlostni vazeniProjekt vysokorychlostního měření nákladních vozidel ve Velkém Meziříčí uspěl v soutěži Egovernment the Best 2017. Druhou cenu za nejzajímavější projekt elektronizace veřejné správy v ČR převzal starosta města Josef Komínek v Obecním domě v Praze.

Dynamické vysokorychlostní vážení nákladních vozidel na silnici II/602 u Jestřábce bylo naostro spuštěno před dvěma lety. „Dlouhodobě se snažíme omezit průjezd kamionů Velkým Meziříčím. Proto jsme se s Krajem Vysočina dohodli na spolupráci a kraj posléze pilotní projekt investoval a vybudoval. Jde o jeden z kroků, jak dosáhnout toho, aby dopravci nepřetěžovali silniční vozidla, a tím neničili povrch vozovky v oblasti města a jeho okolí,“ uvedl starosta Josef Komínek.

Váhy měří celkovou hmotnost vozidla a zatížení na nápravu nebo skupinu náprav, případně další parametry přímo za jízdy vozidla na jeho trase. V případě, že automatizovaný systém zachytí přetížené vozidlo, zašle data na úřad, který je zpracovává. Potvrdí-li se, že vozidlo bylo přetížené, úřad s provozovatelem zahájí správní řízení. Provozovatel zaplatí 5.000 korun v případě překročení limitu do pěti set kilogramů. Pokud to je nad 500 kg, sankce je 9.000 Kč za každou započatou tunu a k tomu 1.000 Kč za správní řízení. „Od prvního prosince 2015 jsme na pokutách vybrali přes čtyři miliony korun,“ informuje vedoucí odboru dopravy Jiří Pospíchal.

„Na technické řešení vysokorychlostního vážení vozidel se do Velkého Meziříčí přijely podívat politické reprezentace 8 krajů ČR a velmi bedlivě jej zkoumalo i ŘSD, které chce zařízení rozmístit po celém území ČR. Kraj Vysočina na základě kladných výsledků vytvořil koncepci 24 obdobných zařízení na dalších krajských silnicích.  Reagovali i členové z polské hospodářské komory. Pro zkušenosti si do našeho města přijela desetičlenná polská delegace,“ dodal vedoucí správního odboru Josef Švec.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.