Uzavírka přes město zatím výraznější komplikace nepřinesla

IMG 8113Včera se sešli v kanceláři starosty složky IZS a dopravního úřadu, aby vyhodnotili průběh prvního týdne uzavírky mostu u pošty a jejího vlivu na dopravu ve městě. Ke konkrétním problémům se postupně všichni vyjádřili a v potaz vzali připomínky řidičů, stížnosti občanů města a doporučení policistů a hasičů. Řešili počty nákladních aut na Třebíčské, situaci na Bezděkově a Moráňské a zpřesnění dopravního značení po městě i na dálnici. Koordinace města a složek IZS přináší zmírnění dopravních komplikací ve městě.

Dle vyjádření z odboru dopravy se na Třebíčské pohybují také nákladní vozy nad 6 tun, které dostaly výjimku. „Na základě vyjádření policie a vlastníka komunikací, kterým je město, bylo v současné době vydáno asi deset rozhodnutí o udělení výjimky pro vozidla zajišťující místní dopravu, tedy zejména pro zemědělské, stavební a průmyslové podniky včetně našich Technických služeb. V každém rozhodnutí je od dvou do deseti vozidel pro jednu firmu,“ upřesnil Emil Krejska z odboru dopravy. Městská i státní policie řešila několik případů porušení dopravních předpisů na objízdných trasách, kdy řidiči kamionů bez povolení nerespektovali zákaz vjezdu na ulici Bezděkov, na Třebíčské (povolení do 6 tun), udělila pokuty a zároveň „otáčela“ několik kamionů na Sokolovské či Novosadech s přesměrováním na Křižanov nebo zpět na dálnici D1.

Z dalších připomínek zazněla připomínka hasičů a záchranářů na ulici Moráňská, kde mají problémy vozidla projet, přičemž ulice Moráňská je uzavřená, slepá, a slouží jen pro místní obsluhu a pro pěší. Vjezd do ní jim blokuje ze Sokolovské stavební technika firmy provádějící stavbu a demolici mostu. Zhotovitel byl informován, aby toto umožnil a osadil bránu pouze pro složky IZS. „Za hasiče bych chtěl pochválit spolupráci jak s kolegy z dopravního odboru, tak z obou policí,“ následně vyjádřil spokojenost velitel hasičů Jiří Doležal.

Petr Dvořák, velitel městské policie, požádal o změnu značení objízdné trasy na dálnici D1 u sjezdu na Velké Meziříčí – Západ, kde stojí ukazatel objížďky na Velké Meziříčí – Východ a svádí tak vozidla přes město, místo aby pokračovala po dálnici na sjezd na 146. kilometr. Město doplní některé zákazové značky pro vozidla nad 3,5 tuny na ulici Sokolovská, Novosady a U Sv. Josefa. Bezpečnostní skupina se shodla, že  vzhledem ke snížené hustotě dopravy na ulici Novosady dojde k dočasnému vypnutí semaforu na přechodu pro chodce u Domusu.

Tento týden probíhá na dálnici D1 mezi kilometry 154 a 146 (úsek č. 20) změna dopravních pruhů a hustotě provozu přes město neprospěla. Bylo to patrné, přestože je o prázdninách doprava ve městě klidnější. Řidiči kamionů zůstali a popojížděli na dálnici, ale osobní auta sjížděla do města a zahustila dopravu natolik, že projet městem trvalo hodinu. Větší problémy se očekávají začátkem září, kdy se všichni vrací z dovolených a děti jdou do škol. A to postihne zejména ulici Třebíčskou, tedy objízdnou trasu pro osobní dopravu, autobusy, MHD a náklaďáky do 6 tun, ze které odbočují řidiči a rodiče k základním školám na ulici Oslavická a Školní. Městská policie předpokládá nasazení hlídky v této lokalitě a v těchto dnech. Přichystána jsou další dočasná opatření pro zajištění plynulosti dopravy, použita budou dle potřeby.

Starosta Necid zhodnotil činnost bezpečnostní skupiny města. „Musím poděkovat policistům, hasičům a záchranářům a slušným řidičům, kteří zvládají tuto dopravní situaci. Státní policie zajišťovala bezpečnost a dopravu v pátek první den uzavírky, v dalších dnech prováděla namátkové kontroly. Stejně tak i městská policie dohlížela na průjezdnost objízdných tras a dodržování zákazu vjezdu pro nákladní vozidla. Chci také vyzdvihnout roli médií, která správně a přesně informují o situaci ve městě. Ve zpravodajství vždy doplní informaci, že Velké Meziříčí není průjezdné, že tu chybí most.“ Upozornil tak na skutečnost, že povětšinou se právě objížďka přes naše město v médiích doporučuje.

-měú, jik-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.