Promítání filmu Kulový blesk občanská iniciativa spojila s debatou o osudu náměstí

IMG 7729Akce Kulový blesk ze známé české komedie se stala inspirací pro občanskou iniciativu Za Náměstí VM. Promítání zmíněného filmu v  bývalém areálu Svitu spojila s debatou o budoucnosti velkomeziříčského náměstí a sběrem podpisů pro referendum. Na jejich akci Rozsviťme Svit dorazila v průběhu úterního večera asi stovka lidí.

Členové občanské iniciativy pozvali lidi v úterý večer na letní kino do areálu za řekou nikoli náhodně. Místo totiž úzce souvisí s budoucí úpravou Náměstí a přilehlých ulic. A občanská iniciativa sbírá podpisy od spoluobčanů pro vyhlášení místního referenda k rekonstrukci centra Velkého Meziříčí dle vítězného návrhu vzešlého z architektonické soutěže. „Proč nedat za pravdu skutečným odborníkům, architektům, kteří ze šestnácti návrhů na úpravu Náměstí a přilehlých ulic vybrali ten nejlepší,“ shodují se členové občanské iniciativy, kteří odmítají politický boj a chtějí, aby se o náměstí rozhodlo věcně, maximálně odborně, bez subjektivních zájmů. „Pod referendum jsem se už podepsala, protože si myslím, že architekti přece nejlépe vědí, co vybrali, mají zkušenosti a vyznají se v tom víc, než nějaký laik,“ řekla Radka, která na akci za řekou dorazila.

Aktuálně má občanská iniciativa pro referendum nasbíráno 1 198 podpisů, ještě 1 152 jich chybí.

„Veškeré výdaje na činnost našeho přípravného výboru pro referendum a iniciativy Za Náměstí VM jsou hrazeny z finančních prostředků členů iniciativy. Bylo tomu tak i na akci Rozsviťme Svit. Patřily mezi ně hlavně náklady na licenci filmu, propagaci akce a občerstvení,“ informují členové iniciativy a dodávají: „Finančně rádi podporujeme informovanost občanů města a oceňujeme, že jsou s námi ochotni o budoucnosti města diskutovat a zajímá je veřejný prostor, ve kterém žijí. Chceme jim všem poděkovat, že jim osud velkomeziříčského náměstí není lhostejný, bez ohledu na to, jestli jim je osobně bližší první, druhý nebo třetí oceněný návrh.“

Martina Strnadová

 

Veškeré informace k architektonické soutěži jsou na webu města.

Více o občanské iniciativě najdete na jejich webu Zanamestivm.cz

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.