Duchovní Duka, Ruml i Tyrlík se shodli na sebereflexi

IMG 5283Kardinál Dominik Duka, kazatel České církve evangelické Joel Ruml a biskup Slezské církve evangelické augsburského vyznání Tomáš Tyrlík se sešli v nedělním bloku Evropského festivalu filozofie a diskutovali o výročí reformace 1517 a úloze dnešních církví. Dopoledne Dominik Duka sloužil mši svatou v kostele sv. Mikuláše.

„My musíme být kvasem, musíme být solí, musíme být taky světlem. Nezapomínejme na to,“ zdůraznil Dominik Duka a připomněl: „To, co nás skutečně čeká, to už napsal apoštol Petr: Musíte být připraveni vydat počet ze své naděje, který budete vydávat s jemností a pokorou. Moje prosba na všechny nás, křesťany, je – na toto nezapomínejme... Lidé, které my chceme oslovit, potřebují od nás, abychom dokázali mnohem více respektovat, mít vůči nim potřebnou empatii, ale bez povyšování. A všechny pokusy o reformu, ať byly katolické nebo evangelické, velmi často vedou mnohé hlasatele reformy k postoji určité nadřazenosti. A nám se to také stává, protože se trošičku považujeme za ty, kteří drží pravdu. Pravda musí držet nás.“

„Církevní společenství, když vychází z biblického učení, tak nemůže jinak, než mít odvahu k sebereflexi. Musí být i odvaha a chuť prohlédnout praxi jako takovou, roztřídit, co odpovídá duchu Bible nebo evangelia, vyřadit všechno to, co je chybné a zformovat znovu svůj postoj na tom, co je pevné, zásadní, neměnné,“ řekl Joel Ruml.

Podobně se vyjádřil i Tomáš Tyrlík: „Kladu si otázku, jestli bychom se, jako církve, neměli vrátit k první tezi Martina Luthera: Když náš Pán a Mistr Ježíš Kristus řekl: Čiňte pokání, chtěl, aby celý život věřícího byl pokáním. Události reformace, které si připomínáme, vnímám sám pro sebe jako čas sebereflexe.“

Dominik Duka nebyl jen hostem Evropského festivalu filozofie. Měl ve Velkém Meziříčí i další program. Dopoledne sloužil mši svatou v kostele sv. Mikuláše, kde mimo jiné hovořil o společenském i politickém životě, a také o reformě. A při té příležitosti připomněl slova emeritního arcibiskupa města Hongkongu, kardinála Josepha Zen Ze-kiun, veliké postavy zápasu katolíků v Číně o svobodu, a to: Komunistická strana je nereformovatelná, tak jako naše církev. "A proto i my musíme poctivě přiznat z určitého duchovního hlediska, že tu reformu svého života musíme vykonávat nejenom v historickém období, ale vlastně každý den, každý okamžik, kdy se setkáváme s druhým a nechceme v něm vidět bližního a nebo přítele," dodal k tomu Dominik Duka.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.