Třetí festivalový den poukázal na žádoucí směry ve výchově a vzdělávání

IMG 5105Sobotní přednáškový blok Evropského festivalu filozofie přinesl v rámci tématu Výchova (nevýchova) různé pohledy na formy vzdělávání, školní vzdělávací systém i výchovu člověka jako jednotlivce. Na pódiu velkého sálu Jupiter clubu představili své myšlenky a poznatky dlouholetí pedagogové a výzkumní pracovníci.

O konceptu (nové) filozofie (nové) výchovy přijel pohovořit konzultant a pedagog Mgr. Petr Chaluš. „Osobně jsem se zamiloval do filozofie výchovy, čtu ji, je mým koníčkem,“ uvedl v úvodu své přednášky. Dle jeho názoru by měla nová výchova zahrnovat čtyři hlavní body, a to respekt k moudrosti zrození, toho, co si děti přinášejí na svět, skutečnost, že vše je tajemstvím – pravda není to, co právě teď učíme, ta je např. v dialogu, estetice -, vychovávat děti k vlastnímu tvoření světa, ne vychovávat pro svět a poslední, životní styl člověka by měl odrážet celoživotní vzdělávání.

Odborná asistentka Mgr. Barbora Kamrlová přijela do Meziříčí z univerzity v Bratislavě. Na základní škole vyučuje matematiku, výtvarnou a hudební výchovu. Oborem jejího zájmu je vzdělávání pedagogů a snaha o jejich osobnostní růst. „Nepřipravujeme učitele správně. Připravujeme je úplně stejně, jako se připravovali za doposud nejrozsáhlejší reformy, kterou udělala Marie Terezie ve svých zemích. Její systém nepřipouštěl žádnou alternativu,“ podotkla ze svých zkušeností. Každý nový učitel by měl podle Kamrlové absolvovat kurz sebepoznávání, aby lépe poznal např. svou řeč těla, tím by přestalo docházet k nedorozumění ve vztahu žák - učitel.

Po přednášce proběhl ve Špitálním kostele sv. Kříže první ze dvou meziříčských koncertů festivalu Concentus Moraviae. S obrazem Panny Marie ve středověké hudbě Španělska seznámila zaplněný Špitálek světoznámá sopranistka Hana Blažíková. Svůj zpěv doprovodila hrou na románskou harfu. Večerní hodiny pak patřily divadelnímu souboru z jihlavského Horáckého divadla a hororové komedii Vrátila se jednou v noci. Panovačnou matku zvedne z hrobu synovo oznámení o chystané svatbě a pod záminkou poznání budoucí snachy začne syna opět dirigovat a ničit svou péčí. Katolická nevěsta přivodí židovské matce téměř posmrtný infarkt a poznání, že synovo štěstí je důležitější než její vlastní přesvědčení.

V nedělním festivalovém programu si můžete připomenout výročí reformace z roku 1517, o úloze dnešních církví přijedou debatovat kardinál Dominik Duka, Tomáš Tyrlík, Joel Ruml a modertovat debatu bude Petr Dvořák. Pro děti je na nádvoří zámku připravena pohádka Pipi Dlouhá punčocha a večer vystoupí pěvecké sbory Gymnázia a Harmonie.

Více o festivalovém programu zde.

Jitka Kočí

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.