Řidiči by mohli z kavárny vidět město i most

RSD ODPOCIVKA_VIAPONT_MaPNa dálničním odpočívadle u Velkého Meziříčí by mohla v budoucnu vyrůst kavárna s vyhlídkou. Ředitelství silnic a dálnic k této úvaze také inspirovala několik let stará vize velkomeziříčského starosty Radovana Necida.

„Máme zpracovanou technickou studii, ještě nejsou vyčísleny přesné budoucí náklady ani harmonogram realizace, nyní si musíme nechat schválit záměr na Ministerstvu dopravy,“ říká Jan Hoření, vedoucí odboru správy dálnic Ředitelství silnic a dálnic. Kavárna by měla být umístěná v blízkosti památníku výstavby dálničního mostu Vysočina z roku 1979 na 144,6. kilometru dálnice. Betonový odlitek dnes připomíná mimo jiné i jména konstruktérů nejvyššího mostu na dálnici D1. Vede k němu stezka od parkoviště současné čerpací stanice s bistrem.

Kavárna s vyhlídkovou terasou by mohla návštěvníkům prostřednictvím exponátů z velkomeziříčského muzea přiblížit i historii nejstarší české dálnice. Kromě výhledu na historické centrum města a zámek by nabídla také netradiční, boční pohled na nejvyšší dálniční most v ČR (76 metrů).

„Dálnice kromě toho, že patří ke komfortní individuální dopravě, mají také poskytovat řidičům kvalitní doprovodnou infrastrukturu - dostatek odpočívek s kvalitními službami,“ vysvětlil Jan Hoření s tím, že inspirací pro úvahy o vyhlídkové kavárně byly obdobné lokality v Alpách a celkem v Česku připravuje ŘSD tři takové záměry.

„Před několika lety jsme chtěli zpřístupnit odpočívadlo od města tak, aby našim obyvatelům i návštěvníkům umožnilo hezký pohled na most i město. Se žádostí jsme tehdy neuspěli, ale současný záměr Ředitelství silnic a dálnic samozřejmě podporujeme,“ popisuje starosta cestu k úvahám o kavárně nad městem a dodává: „S vedením našeho muzea už jsme mluvili o tom, že bychom s radostí některé exponáty z oddělení pozemních komunikací pro tyto účely poskytli. V případě, že by se kavárna opravdu stala realitou, bylo by ideální vybudovat sem pěší stezku a cyklostezku z města. Po naší veleúspěšné rozhledně bychom tak měli další vynikající vyhlídkové místo nejen pro naše obyvatele a turisty, ale i pro všechny řidiče z celé Evropy jako upomínku na um tehdejších stavařů.“

Petros Martakidis

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.