Necid nevzdal snahu o zrušení poplatku mezi meziříčskými sjezdy

exit 141Ministr dopravy Dan Ťok nepotvrdil, že by ministerstvo zrušilo dálniční poplatek mezi oběma velkomeziříčskými sjezdy. Stojí to v dopisu, který zaslal starostovi Velkého Meziříčí Radovanu Necidovi. Ten ale hodlá s ministerstvem jednat dál a zrušení poplatku pro osobní auta docílit.

"Jde nám v první řadě o přechodné zrušení poplatku po dobu, kdy bude kraj opravovat most u pošty a dálnice by se pro naše obyvatele mohla stát jednou z objízdných tras stavby. Druhým naším cílem je dosáhnout toho, aby naše exity byly navždy vyňaty z poplatku na D1," uvedl starosta s tím, že podobně už přechodného zrušení poplatku dosáhl v době, kdy kraj opravoval a tudíž úplně uzavřel Karlov.

Proto v prosinci Radovan Necid oslovil ministra dopravy dopisem. "Velké Meziříčí je pilotním místem Vysočiny pro dynamické vážení kamionů, jsme prvním místem na Vysočině, které zavedlo zákaz tranzitní nákladní dopravy, budujeme kruhové objezdy a podobně. Jakýkoliv problém na dálnici D1 se v dopravní situaci našeho města však promítne tak, že se Velké Meziříčí ihned stane pastí pro řidiče, kteří dálnici D1 objíždí a velmi nekomfortním místem pro rezidenty. Volím opatrná slova, nejčastěji však od našich obyvatel slýchávám popis situace jako "katastrofální". Z měst v okolí dálnice D1 je na tom Velké Meziříčí z tohoto pohledu bezkonkurenčně nejhůř. Je to právě kvůli zmiňovanému terénu - ostatně na tu reaguje například dálniční most Vysočina, která se nad naším městem klene a který se opravoval v letech 2011 a 2012. A bylo to nás opět katastrofální, dálnice byla svedena do jednoho pruhu, v tlačenici vznikaly časté nehody. Následné kolony nutily řidiče opět projet naším městem. Vážený pane ministře, domnívám se, že těžce zkoušeným obyvatelům našeho města můžete právě vy velmi snadno pomoci," napsal ministrovi Necid. 

Vzápětí Dana Ťoka starosta navštívil. "Ministerstvo si určitě musí pamatovat na opravu Karlova, kdy Velkému Meziříčí zrušení dálničního poplatku mezi našimi sjezdy opravdu pomohlo. Proto jsem přesvědčen, že se nakonec se státem dohodneme," řekl starosta.

Ministr dopravy Dan Ťok však zatím uvedl, že zrušení poplatku je složitý legislativní proces, který ministerstvo nechce absolvovat. "Úseky aktuálně vyjmuté z poplatků měly určitý dopravní charakter a vztah v rámci daného území a musely projít celým legislativním procesem, než byly zahrnuty do vyhlášky. V této situaci si ani nelze představit, že by se dal tento postup aplikovat na dočasná osvobození; nemluvě o dalším problému: najít spravedlivý systémové nástroj, jenž by dočasná zrušení poplatků řešil," napsal ministr Ťok.

To si ovšem starosta Radovan Necid nemyslí. "Vzhledem k tomu, že máme obdobnou situaci už za sebou, není to zase až tak komplikované, zejména co se týká dočasného řešení. Pokud se ministertvo chce zabývat trvalým zrušením poplatku, což budeme jen a jen rádi, rozumím tomu, že to bude delší proces," uzavřel starosta.

Petros Martakidis

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.