Lidé chtějí demonstrovat za obnovení zastávky rychlíků v Křižanově

Výstřižek copyVeřejné shromáždění za obnovení zastávky rychlíkových vlaků proběhne v úterý 27. prosince od 14.15 na nádraží v Křižanově. Pořádají je nespokojení cestující, kterým zastávka rychlíku od 10. prosince, kdy začal platit nový jízdní řád, chybí. Pozvali ministra dopravy Dana Ťoka, hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka a radního pro dopravu Jana Hyliše.

„Budeme hlavně chtít vysvětlit, proč na nádraží Křižanov nemůže rychlík zastavovat a proč jsou v Kraji Vysočina tak velké rozdíly ve vzdálenostech zastávek rychlíků a ještě se mají dokonce zvětšovat (v okolí Jihlavy bude stavět rychlík po průměrných šesti kilometrech a u nás až po padesáti šesti km,“ píšou cestující ve výzvě k demonstraci.

„Myslím si, že cestující to mají řešit racionálně. Stávky ničemu nepomohou. Za sebe říkám, že na žádnou demonstraci do Křižanova nepojedu,“ vyjádřil se dnes Velkomeziříčsku radní pro dopravu Kraje Vysočina Jan Hyliš.

 „Vyjednávali jsme s ministerstvem dopravy i s Krajem Vysočina. Nikam to nevedlo. Stovky cestujících – pracujících a studentů – jsou nyní poškozeny tím, že v Křižanově rychlík nezastavuje. Dvakrát denně teď jezdí ráno do práce a odpoledne nazpět o zhruba dvacet pět minut déle osobákem než původně rychlíkem,“ říká za cestující Antonín Nedoma.

Rychlíkové spoje objednává Ministerstvo dopravy ČR, kraj se k nim však vyjadřuje, neboť ministerstvo nezná konkrétní potřeby v jednotlivých krajích. „Proto je nutné, aby požadavek na obnovení zastávky rychlíků v Křižanově na Ministerstvu dopravy uplatnil Kraj Vysočina,“ uzavírá Antonín Nedoma.

Martina Strnadová

Více o zrušení zastávky rychlíků v Křižanově ZDE.

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.