Kraj zaplatí za pozemky pro obchvat víc

road-259815 640Vysněný obchvat Velkého Meziříčí se místním opět o velký kus přiblížil. Kraj přistoupil na návrh města vykupovat pozemky pro jeho budoucí trasu od vlastníků za cenu o 130 korun vyšší. Příslušný dodatek k dohodě mezi městem a krajem schválilo městské zastupitelstvo na svém prosincovém zasedání.

Podle dohody města a kraje vykupuje pozemky od vlastníků město s tím, že je po ukončení výkupů prodá kraji. Dosud byla cena pozemků stanovena na 70 korun za metr čtvereční. Kraj tuto cenu nově zvýšil na 200 korun. "Jde o vstřícný krok kraje, o který jsme velmi stáli. Umožní nám to pozemky pro obchvat získat rychleji," řekl starosta Radovan Necid.

Dohodu s krajem o společném postupu při budování obchvatu uzavřelo město v roce 2014. Tehdy šlo o zcela zásadní průlom nejen v konkrétním případě Velkého Meziříčí, ale i v rámci celé Vysočiny. Kraj se totiž poprvé přihlásil k záměru obchvat v součinnosti s městem postavit. Podobný postup - to znamená dohodu o spolupráci - už dnes používají i další města a obce na Vysočině.

Město Velké Meziříčí se v dohodě z roku 2014 zavázalo k tomu, že pozemky vykoupí a následně kraji prodá, kraj se naopak zavázal aktualizovat projektovou dokumentaci a vyřídit územní řízení a stavební povolení. Obchvat hodlá kraj postavit v případě, že na něj získá financování zvenčí.

Dohoda s krajem platí do roku 2020. "Věřím, že se nám do té doby podaří obchvat postavit," uzavřel starosta Necid.

Petros Martakidis   

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.