Zastupitelé schválili sportovní a sociální grant. Peníze sportovcům neprošly hladce

IMG 0396Granty pro sport a sociální oblast na rok 2017 schválili včera zastupitelé. Pro sportovce vyčlení v rozpočtu města celkem 5,1 milionu korun, z toho mládeži 4,7 mil. a dospělým 400.000 Kč. Do sociální oblasti dají 2,2 mil. korun, a to 1,705 mil. na sociální služby a 495.000 Kč na sociální aktivity.

„Rada města doporučila zastupitelstvu navýšit příspěvek pro sport dle návrhu sportovní komise. Požadavky sportovních oddílů byly sice řádově vyšší, ale radní doporučili zvednout o 200.000 korun příspěvek pro mládež a o 200.000 Kč příspěvek pro dospělé,“ předložil zastupitelům místostarosta Josef Komínek. Sportovní komise navrhovala příspěvek pro mládež ve výši 5,5 milionů korun a pro dospělé 1.000.000 Kč. "V řadě oddílů je finanční situace v současnosti znepokojivá, zdroje výnosů jsou velmi omezené a nelze zakládat činnost na podpoře podnikatelů, firem a rodičů. Tento stav je neúnosný a řada oddílů zvažuje v důsledku tíživé ekonomické situace omezení své činnosti nebo účast v nižších soutěžích," zdůvodnila finanční požadavky sportovní komise města s tím, že bez podpory města by sportovní organizace ani nemohly existovat.

VýstřižeČást zastupitelů stejný názor nesdílela. Pro bylo 14, proti 2 a zdrželi se 4. Proti grantu do sociální oblasti žádné námitky nebyly.

„Nepřidali jsme sportovcům tři roky. Shodli jsme se, že je načase to udělat. Někdo chtěl víc, někdo míň, tohle je kompromis z rady,“ uvedl starosta Radovan Necid. „Nemám nic proti sportovcům, ale zatímco příspěvkovým organizacím dáváme rok od roku stejně, aby šetřily, tak sportovcům neustále přidáváme. Nejenom tímto způsobem, také opravujeme sportoviště. Nevidím důvod, proč přidávat zase tady,“ namítla Marie Ripperová. „Dochází tady k možná nechtěnému omylu. I ve sportu máme hardware, nemovitosti, a software – příspěvek na činnost,“ přidal se k ní Jiří Kaše s tím, že obě složky nelze oddělovat. „Šestnáct milionů jsme dali na fotbalové šatny, 1,2 mil. na jejich zařízení, v plánu je oprava pro hokejisty atd. Myslím si, že přispíváme dost,“ řekl a dodal svůj nesouhlas zejména s příspěvkem dospělým sportovcům.

„Já si myslím, že přidat sportovcům smysl má. Přispíváme na činnost těch lidí, kteří se chovají k mládeži jinak, než třeba neúplná rodina. Nároky na výchovu dětí je třeba podporovat,“ opáčil Vincenc Záviška a dodal: „Ani jeden z trenérů, kteří dělají dobrovolnou činnost, není hrazen z prostředků města, což možná nevíte. A to, že se opravují sportoviště, tak ta přece jsou v majetku města.“ I podle vyjádření dalších jsou velkou bolestí sportovních oddílů trenéři a jejich nedoceněnost. Ne všichni mají zájem za takových podmínek ve své práci s mládeží pokračovat. „Proč ale přispívat dospělým, kteří dělají to, co je baví,“ namítla ještě Marie Ripperová. K tomu se vyjádřila Michaela Salašová: „Děti musejí vidět příklady v dospělých. Dospělí sportovci postupně přecházejí na pozice trenérů. Bez nich by sport určitě nepokračoval. Když děti vidí, že to celé někam spěje, tak se tím budou zabývat i ony.“

„Jsou města, která podporují sport dospělých na vrcholové úrovni. My tady máme několik oddílů, které opravdu dosahují vynikajících výsledků. A náš příspěvek, i když je to takové plivnutí do moře, je určitým oceněním jejich práce,“ uzavřel debatu Miroslav Jágrik.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.