V Tasově se setkají zájemci o Demlovo dílo

Deml Jakub a Romeo copyBohemisté, spisovatelé, literární historikové, čtenáři a další zájemci o dílo Jakuba Demla se 16. a 17. září sejdou v Tasově při mezinárodní konferenci a neformálním setkání nazvaném „Cožpak jsem to chtěl, aby mne zařadili do literatury?“ aneb Jakub Deml a literární tradice.

„Ještě nikdy neproběhla žádná vědecká demlovská konference. Tahle bude první,“ sdělila hlavní organizátorka akce Daniela Iwashita z týmu pro výzkum korespondence Jakuba Demla ÚČL AV ČR s tím, že jde o výjimečnou věc. „Chceme, aby měla konference spíš takový komorní ráz, nic bombastického. Na druhou stranu je spousta lidí, kteří mají k tomuto tématu vztah. Pro některé to zase může být osvěta, příležitost podívat se do Tasova – Demlova rodiště,“ dodává.

Podrobný program se zatím ještě připravuje, ale už teď je jisté, že konference bude mít část odbornou v pátek 16. září a část pro veřejnost v sobotu 17. září, kdy budou výstavy v kapli sv. Michala, divadlo, prohlídka kostela se mší, možná i návštěva Demlova hrobu, podaří-li se jej do té doby opravit. Ale i odborných pátečních přednášek a diskusí se mohou zúčastnit zájemci z řad veřejnosti. Už ve čtvrtek před zahájením konference budou navíc pro děti tasovské základní školy připraveny dílny, naučné výpravy a hry.

Konferenci o knězi, spisovateli, básníku Jakubu Demlovi pořádají Ústav pro českou literaturu AV ČR, Vysoká škola kreativní komunikace, Spolek Dobrá čeština ve spolupráci s obcí Tasov, tasovskou římskokatolickou farností, základní školou a sdružením Slepíši.

Podrobné informace o programu konference přineseme.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.