Opravená kaplička v Bojanově byla posvěcena

DSCN0313 copy copyV neděli 15. května se v Bojanově, místní části Křižanova, sešla přibližně stovka lidí při mši svaté a posvěcení opravené kapličky na návsi.

Kaple sv. Jana Nepomuckého na bojanovské návsi byla během minulého roku kompletně opravena. Stalo se tak díky dotaci Ministerstva pro místní rozvoj ČR v rámci titulu Podpora obnovy drobných sakrálních staveb v obci. Dotace činila 196 370 Kč, celkově se náklady vyšplhaly na částku 337 193 Kč. Opravu provedly klempířské práce Pavel Hladík, tesařské práce Karel Oulehla a stavební práce Jan Procházka. „Poděkování patří obyvatelům místní části Bojanov, kteří pomohli svojí zručností s pracemi na dokončení a zvelebení kaple, aby se vše stihlo v daném termínu. Obětovali této akci nejen svůj čas, ale i prostředky. Výsledek stojí za to,“ říká k opravě starostka Křižanova Marie Smejkalová.

Nedělní mše svatá začala na návsi před kapličkou v deset hodin. Mezi zúčastněnými kromě všech Bojanovských byli i lidé z Křižanova, Heřmanova a dalších okolních obcí. Mši vedl kněz Josef Novotný, který kapli také posvětil. Mše se pro něj stala výjimečná tím, že se během obřadu začaly z nebe na kratičkou chvíli snášet sněhové vločky. Úvodní slova pronesl Stanislav Tvarůžek. Čtení z evangelií se ujali místní, Otec Josef během mše upozorňoval mimo jiné na fakt, že s věřícími, pro které je náboženství pouhou rutinou a zvykem, se církev stává prázdnou. Bojanovští obyvatelé měli pro účastníky připraveno občerstvení, rozdávali také upomínkové obrázky.

Oprava bojanovské kaple je první z oprav památek, které městys Křižanov plánuje. V tomto roce hodlá realizovat opravy božích muk na Ořechovské ulici a mariánského sloupu na Benešové náměstí. I v jejich případě chce využít dotačních programů.

Ondřej Nagy

____________________________

Vesnička Bojanov, ležící 5 km východně od Křižanova, je od roku 1992 jeho místní částí. První písemná zmínka o něm je z roku 1358. V historii měl Bojanov různé majitele, mezi kterými nechybí Bohuslav z Mitrova, Jindřich z Osového či Smil z Radňovsi. V současnosti se počet obyvatel pohybuje mezi dvaceti až třiceti osobami. Kromě kapličky se v okolí Bojanova nachází několik křížů, z nichž jeden pochází z druhé poloviny 19. století.

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.