Vytříděný odpad míří do Velké Bíteše

P1880749Třídíte odpad? Jestliže ano, tak vámi vytříděný odpad směřuje z Velkého Meziříčí na dotřiďovací linku, kterou provozují Technické služby města Velká Bíteš.

Místostarosta Velkého Meziříčí Martin Kaman v srpnu tuto linku navštívil a podrobně se seznámil s provozem. Zajímal ho především další osud plastových odpadů. „Plastový odpad je obrovský problém," konstatoval Martin Kaman. Ve Velké Bíteši se z něj vytřídí PET lahve a většina ostatního plastu skončí v cementárnách. Používá se totiž jako jeden ze zdrojů pro výrobu alternativního paliva pro cementárny.

„Když plastový obal, třeba od jogurtu a podobně, hodíme do černého kontejneru, je to úplně v pohodě," říká Martin Kaman. To potvrzují i odborníci, protože v cementárně nebo ve spalovně je čeká prakticky totožný osud.

Řeč také přišla na snahu o zálohování PET lahví. Z hlediska třídění by to byl krok vpřed, protože by se PETky vyčlenily z procesu, který je značně znečištěný. Na druhou stranu PET lahve jsou surovinou, která vylepšuje ekonomiku třídicích linek.

Na třídicí lince ve Velké Bíteši se zpracovává i papír a také plechovky od nápojů. A jak to všechno probíhá? Na samotném počátku přiveze svozový vůz materiál posbíraný z kontejnerů po městě. Před konečným dotříděním se jednotlivé komodity skladují na velkých hromadách. Pak odpad míří na samotnou linku, která se neobejde bez ruční práce. Několik pracovníků u běžícího pásu vytahuje každý jiný druh odpadu.

Vytříděný odpad se pak lisuje do balíků a je odvážen k dalšímu zpracování. Třídění má smysl, i když zpracovatelský průmysl je ještě v plenkách.

Petr Chňoupek

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.