Okolí křížku na Třebíčské se dočká opravy

krizekKřížek na Třebíčské ulici (křižovatka s ulicemi Nádražní a Bezručova) stojí už více než dvě stě let. V letošním roce se dočká renovace dřevěného plotu, který je doslova v dezolátním stavu.

Kamenné sloupky zůstanou, zcela nový však bude plaňkový plůtek. Ten bude vyroben z modřínového dřeva, které bude bez nátěru, aby přirozeně zestárlo. Hotovo by mělo být během prázdnin. Na podzim pak budou kolem křížku vysázeny nové květiny.

Během oprav bude proveden i průzkum samotného kříže, protože v místech břevna se objevila prasklina.

Křížek má dlouhou a bohatou historii, o té nám vyprávěla Marie Ripperová: „Ve starší literatuře se uvádí, že tento kříž je z roku 1775. Rok pořízení se sice ověřit nedá, ale na mapě 1. vojenského mapování z tehdejší doby je skutečně zaznamenán. Postavila ho rodina Malouškova z Oslavice č. 9 na svém pozemku. Původně se nacházel na samé hranici oslavického katastru. Později se hranice katastru několikrát posouvaly, takže dnes stojí kříž ve Velkém Meziříčí, ačkoli svoje místo neopustil.
Až k tomuto kříži vyprovázeli v minulosti obyvatelé města svoje syny a dcery, kteří odcházeli do učení na řemesla nebo do služby do Vídně. Zde se s nimi loučili, ať už odjížděli s formany nebo šlapali pěšky. Později je vyprovázeli k nádraží, když odjížděli vlakem.
Kříž byl opraven v roce 1946 včetně ohrádky. Ohrádka byla několikrát opravována i později, většinou obyvateli okolních domů. Po obou stranách kříže rostly v ohrádce dlouhá léta lípy. Z důvodu špatného stavu musely být počátkem 21. století odstraněny a místo nich byla zasazena jen jedna, netypicky mimo ohrazení."

-pch-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.