Starostové navštívili spalovnu, kde končí odpad z města a okolí

P1208300Starostové města, okolních obcí a další zájemci včera navštívili brněnskou spalovnu, kde od ledna letošního roku končí komunální odpad z Velkého Meziříčí a okolí. Seznámili se s procesem energetického využívání komunálního odpadu přímo na místě.

Velkomeziříčské technické služby od 1. ledna do 19. června 2024 odvezly do spalovny SAKO 200 tun objemného a 2 100 tun směsného komunálního odpadu z Velkého Meziříčí a jeho místních částí a dalších 35 obcí. Svozový vůz se do Brna otočí každý všední den s komunálním a k tomu jednou až dvakrát týdně s velkoobjemovým odpadem, takže měsíčně odveze 500 tun komunálního a 40 tun objemného odpadu. Cílem je zajistit likvidaci odpadů jinak než uložením na skládku, protože poplatky za skládkování nejenže zdražují, ale navíc od roku 2030 nebude možné ukládat na skládku neupravený odpad.

SAKO je jednou ze čtyř spaloven v České republice, jedinou na Moravě. Kapacita spaloven je tak pro celou republiku nedostatečná. Technické služby Velké Meziříčí měly domluvenou spolupráci s brněnskou spalovnou dlouhodobě. „Podmínkou bylo postavit překladiště a pořídit svozový vůz tak, abychom do Brna začali vozit nejpozději od letošního roku, což se podařilo. Nové zákazníky SAKO v současné době nepřijímá,“ uvedl Jaroslav Mynář, jednatel technických služeb. Exkurze pro starosty a další zástupce města a obcí účastníkům nabídla možnost nahlédnout do celého procesu likvidace odpadů od svozu na překladiště ve Velkém Meziříčí až po další zpracování ve spalovně a následné energetické využití v Brně.

Díky svozu do spalovny bylo z velkomeziříčské skládky odkloněno asi 65 procent odpadu a její životnost se prodloužila zhruba o deset let. Ročně se na ni ukládalo 10 000 tun, nyní to bude asi 3 000 až 4 000 t. Jde většinou odpadní stavební materiály, suť a nespalitelný objemný odpad.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.