Dobrovolníci čistili kameny zmizelých

P1129679Symbolicky při výročí Křišťálové noci dobrovolníci vyčistili Kameny zmizelých. Ve Velkém Meziříčí jich je osmadvacet a připomínají osudy našich židovských spoluobčanů, kteří zahynuli ve vyhlazovacích táborech nacistů.

Dobrovolníci s cídidly, kartáčky a hadry v rukou se sešli v pátek 10. listopadu na Rozkoši, aby vrátili loni a letos osazeným Kamenům zmizelých lesk. Zamířili na Novosady, Vrchoveckou i Hornoměstskou ulici. Kameny na Sokolovské již den předem vyčistili studenti gymnázia. „Ujala se toho skupinka maturantů v hodině němčiny. Dva z Židů také byli také zdejšími gymnazisty, a proto jsme si jejich kameny vzali pod patronaci,“ uvedla učitelka gymnázia Barbora Štindlová.

„Kameny čistíme dvakrát do roka. Vždy 14. května, kdy odtud Židé odcházeli do Třebíče k registraci do transportu, který je pak 18. května odvážel do vyhlazovacích táborů. A podruhé 9. nebo 10. listopadu, kdy si připomínáme protižidovský pogrom z roku 1938 v Německu, tzv. Křišťálovou noc, kdy byly vypalovány synagogy, ničeny židovské obchody. Tato událost zasáhla i české pohraničí a ze Sudet se do Velkého Meziříčí začali vracet židovští uprchlíci, kteří tu měli kořeny,“ vysvětlil historik Martin Štindl a dodal: „Čistění kamenů v tyto dny je tak naší symbolickou odpovědí, že na naše spoluobčany nezapomínáme.“

Ve Velkém Meziříčí tak vzniká síť patronů, kteří se o každý z osmadvaceti kamenů budou starat. „Ideálně potřebujeme dva na jeden kámen. Zatím stále máme volná místa,“ dodal Štindl. Zájemci se tak mohou hlásit na jeho adresu uvedenou na stránkách velkomeziříčského Památníku holocaustu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. .

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.